5 tips voor het onderhouden van jouw vloer
Elke vloer is anders. Of je nu een laminaat vloer, houten vloer of vinyl vloer hebt liggen, je wilt dat deze mooi blijft. Daarom is het van belang dat je dit op de juiste manier doet. Zo kan de ene vloer beter tegen vocht dan de andere, en beschadigt de ene vloer makkelijker dan de ander. Vloeren van kurk of hout zijn bijvoorbeeld kwetsbaarder dan tegels of betonnen vloeren. Wil jij de levensduur van je vloer juist verlengen? Dan is het van groot belang dat jij je vloer op de juiste manier en regelmatig onderhoudt. Hoe jij je vloer het beste kunt schoonmaken en onderhouden? Lees het in dit blogartikel!
Gebruik het juiste schoonmaak- en onderhoudsmiddel
Voor ieder soort vloer vind je een bepaald schoonmaak- of onderhoudsmiddel. Zo heeft laminaat een speciale laminaatreiniger, dit omdat deze vloer vrijwel niet nat mag worden. Voor vloerbedekking heb je dan weer speciaal ontwikkelde vlekkenreiniger. Wil jij jouw vloer een schoonmaak- of onderhoudsbeurt geven? Zorg er dan voor dat je de juiste onderhouds- en schoonmaakmiddelen gebruikt. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen bij gebruik op de verkeerde vloer schade aanbrengen.
Breng een beschermende lak, olie of hardwax aan
Een houten vloer heeft een prachtige, natuurlijk uitstraling. Erg mooi, maar het vraagt ook om extra bescherming en onderhoud. Wil jij jouw houten vloer goed beschermen en vlekken en beschadigingen tegengaan? Dan is het nodig om een vloer eens in de zoveel tijd te voorzien van olie, lak of hardwax. Deze middelen zorgen ervoor dat jouw vloer optimaal wordt beschermd. Wat de beste methode voor jouw vloer is, is afhankelijk van het type hout, de gebruiksintensiteit van de vloer, de gewenste uitstraling (mat of glans) en de gewenste onderhoudsfrequentie.
Maak de vloer stof- en vuilvrij
Stof en vuil, zoals zand en steentjes, kunnen ervoor zorgen dat jouw vloer sneller beschadigd. Wat voor vloer je ook hebt, stofzuigen kan altijd en is vaak de meest effectieve schoonmaakmethode. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig de stofzuiger uit de kast haalt of de vloer aanveegt. Let er hierbij op dat je een goede borstel gebruikt die afgestemd is op jouw vloer. Voor harde, houten vloeren zijn er speciale parketborstels met bescherming aan de buitenkant. Hiermee kun je krassen voorkomen.
Dweil met een licht vochtige doek zonder zeep
Veel vloeren zijn tegenwoordig waterbestendig. Maar toch is het goed om te veel vocht te mijden. Er zijn namelijk vloeren die bij gebruik van te veel water krom kunnen trekken of kunnen uitzetten. Je kunt deze vloeren wel reinigen met water, maar gebruik bij voorkeur alleen water dat niet te warm is en wring de doek goed uit. Mocht je toch een fris geurend schoonmaakmiddel willen gebruiken, gebruik dan alleen zachte middelen zonder zeep en gebruik nooit teveel! Een chemisch schoonmaakmiddel kan jouw vloer aantasten.
Bescherm je vloer tegen het schuiven van meubels
Nu je weet hoe je beschadigingen kunt voorkomen met het schoonmaken van jouw vloer, is het ook van belang dat je weet hoe je de gedurende dag beschadigingen kunt voorkomen. Zo moet je bijvoorbeeld uitkijken bij het schuiven van meubels, zoals keukenstoelen. Door deze veel te schuiven, kunnen er krassen of andere soorten beschadiging in je vloer ontstaan. Het is dan ook aan te raden om viltjes stoelen onder je stoelen en meubels te plaatsen. Met plakvilt zorg je er makkelijk voor dat je je vloer beschermt. Je plakt het heel makkelijk onder de poten van je meubels. Deze glijders zijn ideaal bij gladde vloeren. Heb jij tapijt of een ruwere vloer? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor stoelwielen.
Met deze 5 tips houd je jouw vloer langer mooi. Succes!