
Geluidsoverlast onderzoeken bij jouw in de buurt
Is er sprake van geluidsoverlast? Mocht dit het geval zijn in jouw buurt dan is het belangrijk om onderzoek te doen. Aan de hand van onderzoek in de buurt kan je immers achterhalen welke stappen je moet ondernemen om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan de overlast. Dit doe je door samen met andere buurtgenoten in actie te komen. Gezamenlijk kan je naar de buurman of de buurvrouw gaan en aangeven dat je last hebt van overlast. Meestal zal een gezamenlijk initiatief al voldoende zijn om een einde te maken aan de overlast. Mocht dit niet zo zijn, dan kan je andere acties overwegen.
Het meten van de overlast
Een van de opties die je bijvoorbeeld hebt is het meten van de overlast die plaatsvindt. Aan de hand van apparatuur kan je bijvoorbeeld constateren dat er sprake is van te veel geluid. Je kan het aantal decibel meten en aan de hand van een meting vaststellen dat er sprake is van overlast. Het is immers zo dat er bepaalde limieten gelden die wettelijk zijn vastgelegd in Nederland. Als het geluid meer dan 35 decibel is overdag dan mag je spreken van overlast, gedurende de nacht geldt een limiet van 25 decibel. Zodra deze limieten overschreden worden kan je aan de hand van objectieve feiten in actie te komen.
Beschadiging van je oren voorkomen
Het is belangrijk om beschadiging van je oren te voorkomen. Dit doe je door bijvoorbeeld voldoende aandacht te geven aan de overlast die plaatsvindt bij jou in de buurt. Als de geluidsoverlast immers te heftig is dan kan dit als gevolg hebben dat je oren gaan suizen. De trilhaartjes in je oren raken beschadigd en als gevolg hiervan ontstaat een vervelende piep. Deze piep kan blijven bestaan gedurende de rest van je leven, waardoor het erg belangrijk is om gehoorbeschadiging te voorkomen. Zorg er dus voor dat je niet te harde muziek hoort gedurende de dag.