Haal meer uit je dag met deze tips

Haal meer uit je dag met deze tips

februari 5, 2021 0 Door Bart Jans

Vol goede moed begin je aan een nieuwe dag en het voornemen is om vandaag veel van je ToDo-lijstje af te strepen. Maar zo halverwege de middag voel je de vermoeidheid er langzaam maar zeker inzakken en verlies je de motivatie om door te pakken. Het is een bekend probleem waar veel mannen mee zitten. Door vermoeidheid kan je niet het maximale uit het leven halen. Met onderstaande tips krijg je meer energie zodat je het maximale uit de dag kan halen. 

Oorzaken vermoeidheid

Allereerst is het goed om stil te staan wat jouw vermoeidheid kan veroorzaken. Het is normaal als je moe bent na een dag hard werken of een intensieve work-out. Zolang de vermoeidheid weer weggaat door te rusten is dit niets om je zorgen over te maken. Het is een ander verhaal als je altijd moe bent, ook als je rust hebt gepakt. Vermoeidheid kan het symptoom zijn van een onderliggend medisch probleem. Zo kan je vermoeid raken door een gebrek aan ijzer, je krijgt dan bloedarmoede.

Omdat steeds meer mensen koolhydraatarm eten zie je ook vaker gebeuren dat mensen een jodiumtekort hebben. Jodium wordt aan het zout toegevoegd waarvan brood wordt gemaakt. Als je koolhydraatarm eet dan eet je geen of weinig brood. Bij een tekort aan jodium krijg je een traag werkende schildklier wat vermoeidheid veroorzaakt.

Andere oorzaken van vermoeidheid zijn stress, depressie, ongezonde voeding of het werk. Als je inzicht hebt in de oorzaak van jouw vermoeidheidsklachten dan kan je dit gerichter aanpakken. Met deze gratis vermoeidheid test krijg je snel een onderbouwd inzicht in de oorzaak van jouw vermoeidheidsklachten. 

Tip 1: pak stress aan

We willen vaak zoveel mogelijk doen op een dag. Door te veel hooi op je vork te nemen kan je gestrest raken. Stress vreet energie waardoor je uiteindelijk minder gedaan krijgt. Bouw daarom in je drukke schema ook tijd voor ontspanning in. Ontspanning zorgt voor tegenwicht voor stress. Vaak zijn ontspanningsmomenten de sluitposten op drukke schema’s waardoor dit afvalt als alles meer tijd kost dan je had gedacht. Besef je dat ontspanning echt heel belangrijk is en dat je beter iets anders uit je agenda kan opschuiven als je het druk hebt. Een andere strategie is de dag beginnen met iets wat je ontspanning geeft. Begin de dag met yoga of meditatie bijvoorbeeld. Of met een wandeling bij het ochtendgloren.

Tip 2: eet gezond

Dit lijkt een inkoppertje, maar gezond eten is belangrijker dan je denkt. Als we aan energie en voeding denken dan denk je automatisch aan koolhydraten die in voeding zitten. Het klopt dat koolhydraten je voornaamste bron van energie zijn, maar wist je dat koolhydraten je ook energie kunnen kosten? Koolhydraten worden afgebroken tot glucose waarna deze aan de bloedbaan worden afgegeven. Via het bloed wordt de glucose naar de cellen getransporteerd waar het als brandstof dient. Om de glucose op te nemen is insuline nodig. Hoe hoger de bloedsuikerspiegel hoe meer. Als we snelle koolhydraten eten dan schiet de bloedsuikerspiegel omhoog en is veel insuline nodig. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel ook weer snel, zo snel dat deze eigenlijk teveel naar beneden doorschiet. Dit verklaart de energiedip die je krijgt, een paar uur nadat je veel hebt gegeten of ongezond hebt gegeten.

Om meer energie te hebben moet je daarom het juiste type koolhydraten eten. Het type wat je nodig hebt voor meer energie en een stabiele bloedsuikerspiegel zijn de langzame koolhydraten. Deze zitten in onbewerkte voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst en zoete aardappel.

Vermijd voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten. Dat zijn alle voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd en waarin geraffineerde koolhydraten zijn verwerkt. Geraffineerde koolhydraten zitten in wit- en bruinbrood, koek en andere bakkerijproducten. 

Tip 3: zorg voor regelmaat

We zijn vaak druk en kunnen daardoor niet echt op de klok leven. We eten wanneer we tijd hebben en gaan pas slapen als alles klaar is. Voor ons energieniveau is het echter beter als we zoveel mogelijk regelmaat hebben. Door regelmaat krijg je een goed bioritme. Dit helpt om beter te kunnen slapen en om makkelijker wakker te worden. Voor een goed bioritme ga je iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta je op dezelfde tijd op. Probeer ook zoveel mogelijk op dezelfde tijden te eten. 

Tip 4: wees terughoudende met cafeïne  

Koffie en energy drink helpen veel mensen aan energie. De energie die je van koffie en energiedrankjes krijgt is echter maar een tijdelijk effect. Uiteindelijk zal je van cafeïne afhankelijk worden om je überhaupt nog een beetje energierijk te voelen. Als je teveel cafeïne drink dan veroorzaakt dit hartkloppingen, nervositeit, een hoge bloeddruk, angstgevoelens en slapeloosheid.

Een ander nadeel van cafeïne is dat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine afremt. Hierdoor kan je lastiger in slaap vallen wat ten koste gaat van de nachtrust. Het duurt wel 8 tot 10 uur voordat de cafeïne van één kopje koffie uit je lichaam is. Val je lastig in slaap dan helpt het daarom om na 14 uur geen cafeïne houdende dranken meer te drinken. 

Tip 5: pas op met alcohol

Na een drukke dag kan een biertje of wijntje voor wat ontspanning zorgen. Maar pas om met alcohol. Je lever zal lever moeten afbreken. Dat is iets wat veel energie vergt en ten koste gaat van je energiecapaciteit. Drink je regelmatig dan kan zelfs het functioneren van de lever achteruit gaan. De lever is één van de belangrijkste schakels in je energiestofwisseling. Ontlast je lever daarom zoveel mogelijk van alcohol en drink alleen met mate en bij gelegenheden.