Het waarom en hoe van lasersnijden

Het waarom en hoe van lasersnijden

juli 6, 2021 0 Door Bart Jans

Lasersnijden is de manier van snijden waarbij iets in een bepaalde vorm en maat wordt gesneden door middel van een laser. Nu vraag je je misschien af wat een laser dan precies is. Het is een Engelse afkorting die de volgende woorden aangeeft: “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Deze woorden zeiden mij nog niet zoveel en wellicht jou ook niet. Maar dit betekent zoveel als de versterking van licht die uit gestimuleerde zending van straling voortkomt. Lasers zijn dus eigenlijk elektromagnetische stralingsbronnen.  Lasersnijden metaal is niet alleen bedoeld voor metaal, maar ook andere materialen zoals kunststoffen, textiel, hout en glas. Voor de meeste niet-metalen heb je veel minder vermogen nodig.

Wat is de werking?

Eerst nog even iets met betrekking tot de laser: dit is een lichtbundel met super hoge intensiteit. De breedte is minuscuul. Denk dan aan een klein deeltje van de millimeter. De intensiteit van de lichtstraling is enkel op een extreem klein oppervlak gezet. Zo is de snijbewerking van metaal of ander materiaal een feit. De laser produceert namelijk erg veel hitte op een mini plekje. Als gevolg hiervan smelt het materiaal en zal het verdampen. Omdat er slechts een klein oppervlak wordt bewerkt, komt maar een dunne gleuf in het gebruikte materiaal.

Soorten, vermogen en snelheid

Lasersnijders kun je gebruiken voor de snij bewerking van metalen platen, profielen en buizen. Voor buizen wordt een speciale buizen machine gebruikt. Deze machine wordt een buizenlasser genoemd. Wat is het vermogen van een metaalsnijmachine? Minstens 100 watt! Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het vermogen en de dikte van het metaal. In principe kan een laser in een halve minuut rond een halve meter van metaal snijden.

Rekenfunctie van lasersnijders

Het mooie van lasersnijmachines is dat ze een functie hebben waarmee ze op een automatische manier voor je berekenen hoeveel en welke vormen er uit één plaat gesneden kunnen worden. Op deze manier verlies je heel weinig materiaal.