Is koffie goed of slecht voor je?
Iedereen houdt wel van een lekker bakkie koffie, maar is dit nu gezond of slecht voor je? Of geldt hier ook, drink met mate? Steeds meer mensen willen een gezonde levensstijl toepassen maar hoort koffie hier wel of niet in? Je hoort wisselende verhalen. Wij leggen het jou uit!
Wat zit er allemaal in koffie?
Er komen als je een kop koffie drinkt meerdere stoffen in je lichaam, waarvan cafeïne natuurlijk de bekendste is. Andere stoffen die er nog in koffie zitten zijn polyfenolen, cafestol en kahweol. Het is belangrijk om te weten welke van deze stoffen je niet teveel binnen mag krijgen om te bepalen hoeveel koffie je kunt drinken op een dag.
Welke koffie is het gezondste?
Een belangrijk punt om te bekijken is het soort koffiebonen. Deze bepaald namelijk welke stoffen je in welke maten binnen krijgt. Het soort koffie is namelijk wel bepalend voor de hoeveelheid cafeïne, kahweol en cafestol dat je binnen krijgt. En dat geldt weer niet alleen voor het soort koffie, maar óók voor de manier waarop je de koffie klaarmaakt. Welke techniek wordt er gebruikt en welk apparaat gebruik je voor het zetten van een kopje koffie?
Dit gaan we je goed uitleggen! Het is namelijk zo dat als je een koffiemachine gebruikt, je een hogere hoeveelheid kahweol en cafestol binnen krijgt in vergelijking met een filterkoffiezetapparaat. Waar ligt dit aan? Op het moment dat je een filter gebruikt, blijft een groot gedeelte van de kahweol en cafestol aan de filter kleven, deze komt dan dus ook niet in je koffie terecht. Bij een koffiemachine hebben deze stoffen echter vrije doorgang en komen ze dus in relatief grote getale wel in jouw kopje koffie terecht. Deze stoffen hebben als nadelig effect dat ze voor een hoog cholesterolgehalte zorgen. Maar niet alleen de filter speelt een rol. Ook de koffiebonen zijn belangrijk. Je hebt Robusta koffiebonen en Arabica koffiebonen. Ze groeien beide op andere plekken. Omdat Arabica koffiebonen op wel 1500 meter hoogte groeien, hebben zij minder kans om aangetast te worden door parasieten en dieren. De plant maakt automatisch minder cafeïne aan want deze hoeft zich niet te beschermen. Robusta koffiebonen daarentegen groeien een stuk lager en maken meer cafeïne aan omdat ze grotere kans hebben door parasieten aangetast te worden. Deze koffie bevat dus meer cafeïne en is dus minder goed voor je.
Positieve effecten van koffie
Uit onderzoeken blijkt dat vanaf 400 mg koffie slecht voor je is, dus dat zou betekenen dat je 4 kopjes per dag mag drinken. Als je cafeïne in deze hoeveelheid binnen krijgt kan dit ook positief effect hebben. Het bevordert je concentratie, je bent alerter en je krijgt meer energie. Het drinken van koffie is dus ook bevorderlijk voor je productiviteit en gemoedstoestand.