De verschillende soorten anti snurk mondstukken

De verschillende soorten anti snurk mondstukken

november 13, 2020 0 Door Bart Jans

Veel mensen (en hun partners) verliezen hun slaap door chronisch snurken. Snurken treedt normaal gesproken op als uw tong en weefsels in uw mond en keel te ontspannen worden. Lucht die erdoorheen gaat, veroorzaakt trillingen in het weefsel, waardoor het veelzeggende snurkgeluid wordt geproduceerd. Snurken kan zowel voor u als voor uw slaappartner zeer storend zijn. Zwaar snurken kan ook wijzen op obstructieve slaapapneu of een andere, ernstigere medische aandoening.

Veel snurkers vinden verlichting bij het gebruik van mondstukken die zijn ontworpen om het snurken te verminderen, zoals een anti snurk beugel. Deze apparaten, ook wel mondbeschermers genoemd, vallen in twee algemene categorieën. Mandibulaire voortbewegingsapparaten passen in de mond en duwen de onderkaak naar voren om uw luchtweg te openen. Tongbehoudende apparaten grijpen de tong vast en voorkomen dat deze in de achterkant van de keel valt, wat vaak snurken veroorzaakt bij rugslapers. Er is geen remedie voor snurken, maar het gebruik van snurkhulpmiddelen kan het aantal snurken aanzienlijk verminderen.

Hieronder vindt u onze keuze voor de beste antisnurk mondstukken en gebitsbeschermers die vandaag de dag worden verkocht. Elke selectie is gebaseerd op onderzoek en testen van merken en producten, evenals ervaringen van geverifieerde gebruikers.

Hoe u een anti-snurk mondstuk of gebitsbeschermer kiest

De belangrijkste overweging bij het kiezen van een anti snurk beugel (ook wel gebitsbeschermer genoemd) is of u de voorkeur geeft aan de handmatige kaakbeweging van een Mandibulair apparaat of de tongremmende zuiging van een TRD. Deze apparaten hebben mogelijk een aanpassingsperiode nodig naarmate u aan hun gevoel gewend raakt, vooral als u probeert te slapen.

De meeste vrij verkrijgbare MAD’s en TRD’s die tegenwoordig worden verkocht, kosten tussen de €25,- en €150 per stuk. Raadpleeg uw arts voordat u een van deze apparaten koopt om te bepalen welk type (indien van toepassing) voor u geschikt is. Medische professionals kunnen ook tips en advies geven over modellen die het beste werken.

Wie moet een antisnurkbeugel overwegen?

Er is geen remedie voor snurken, maar de beste snurkhulpmiddelen zullen de symptomen aanzienlijk verminderen. Veel snurkers hebben baat bij het gebruik van een anti snurk beugel. Snurken treft in het hele land ongeveer 2 miljoen volwassenen. Voor meer dan een derde van deze slapers is snurken een chronisch, zo niet nachtelijk probleem.

Snurken treedt meestal op als gevolg van een beperkte luchtstroom door de ademhalingswegen. Dit kan verschillende redenen hebben. Als uw zachte gehemelte relatief dik is of ietwat laag hangt, zal uw luchtweg smaller zijn en is de kans op snurken groter. Chronische congestie en andere neusproblemen kunnen ook snurken veroorzaken. Als u te zwaar of zwaarlijvig bent, kan er ook extra weefsel rond de luchtwegen ophopen.

Een andere veel voorkomende boosdoener is alcohol. Als u drinkt voordat u gaat slapen, kan uw keel wat te veel ontspannen. Hierdoor kan de tong terug in uw keel vallen en de luchtweg blokkeren. De keelspieren kunnen ook ontspannen als u buitengewoon moe bent of als u niet slaapt. Bovendien maakt slapen op uw rug u het meest kwetsbaar voor snurken, omdat de tong de luchtweg eerder blokkeert.

Na verloop van tijd kan chronisch snurken tot verdere complicaties leiden. Deze omvatten slaperigheid en vermoeidheid overdag, stemmingswisselingen en woede-uitbarstingen, moeite om zich op taken te concentreren en een hoger risico om betrokken te raken bij een auto- of arbeidsongeval. Voor mensen met niet-apneu-gerelateerde snurkproblemen kunnen MAD- en TRD-mondstukken het aantal snurkbeurten per nacht verminderen. Deze apparaten zijn veel goedkoper dan chirurgie van de bovenste luchtwegen en andere medische procedures die worden gebruikt om snurken te behandelen. Zorg ervoor dat u met uw arts praat voordat u een MAD of TRD koopt, of er voor de eerste keer een probeert.

Hoewel ze voor velen effectief zijn, kan het zijn dat anti-snurkbeugels en gebitsbeschermers niet geschikt voor u zijn. Sommige mensen vinden deze apparaten ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Ze kunnen ook niet effectief zijn bij het behandelen van zwaar snurken door aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu.