Wat te doen tegen incontinentie
Stel, je bent incontinent. Voor velen is dit een schrikbeeld en men praat er ook liever niet over. Toch krijgen veel mensen hiermee te kampen. In Nederland alleen al naar schatting zo’n miljoen mensen. Dan wordt het wel eens tijd om hierover te praten met elkaar.
Praat erover met uw huisarts
Er is sprake van incontinentie als u buiten uw wil om urine of ontlasting verliest. U verliest er de controle over zeg maar. Voor veel mensen voelt dit als pijnlijk, in psychische zin vooral. Er is vaak ook sprake van schaamte. Die schaamte maakt het alleen maar erger natuurlijk. Uw arts is een vertrouwenspersoon waar u altijd terecht kunt voor advies en hulp bij incontinentie. Het dringende advies is om naar de huisarts te gaan bij aanhoudend urine- of ontlastingsverlies. De arts kan u doorverwijzen naar specialisten om onderliggende oorzaken te vinden. Uw arts kan speciale therapie voorschrijven of u helpen bij het uitzoeken van geschikt incontinentiemateriaal. Er is een enorme ontwikkeling geweest op dit gebied. Medicatie om de blaas te helpen ontspannen kan ook onderdeel van het behandelplan zijn en soms biedt een operatie uitkomst. Blijf dus niet rondlopen met uw vragen, maar overwin uw schroom (mocht u die hebben) en praat erover met uw huisarts.
Wie behoren tot de risicogroep om incontinentie te ontwikkelen?
We associëren incontinentie vaak met hoge ouderdom en dementie, maar het kan ook voorkomen bij jongere mensen. Zwangere vrouwen hebben soms last van urine-incontinentie bijvoorbeeld en ook vlak na een bevalling komt het nogal eens voor. Dit is in de meeste gevallen gelukkig tijdelijk. Maar ook kinderen kunnen incontinent zijn (bedplassen) en mannen natuurlijk ook. Mannen hebben ook zo hun eigen specifieke (lichamelijke) aspecten die incontinentie kunnen veroorzaken. Een prostaatvergroting is hiervan een voorbeeld of een vernauwde plasbuis.
Toch, in het algemeen kan je wel stellen dat urine-incontinentie meer bij vrouwen voorkomt. Een verzwakte bekkenbodem is meestal de boosdoener. Dit komt in de meeste gevallen door zwangerschappen of door bevallingen. Ook hormonale veranderingen gedurende de overgang kunnen van invloed zijn en overgewicht speelt hierbij ook een rol.
Bekkenbodemtherapie
Als de oorzaak van urine-incontinentie verzwakte bekkenbodemspieren zijn, is de remedie het doen van specifieke oefeningen om de bekkenbodemspieren en het steunweefsel weer te versterken. Speciale bekkenbodem fysiotherapie is hiervoor ontwikkeld en er zijn fysiotherapeuten die zich hierop hebben toegelegd en zich hierin hebben gespecialiseerd. In veel gevallen is deze therapie succesvol.
Ontlastingsincontinentie
Ontlastingsincontinentie treft met name heel oude mensen. Dit komt veel minder voor dan urine-incontinentie, maar de impact is vaak veel groter. Er kan sprake zijn van schaamte bij zowel de verzorgde als bij de verzorger / mantelzorger. Het wordt als mensonterend ervaren en veroorzaakt veel leed bij beide partijen. Juist om deze redenen is het belangrijk om hierover te praten met geliefden en professionals om zodoende samen tot de best mogelijke oplossing te komen.
Incontinentiemateriaal bij Incontinentie
Het gebruiken van professioneel incontinentiemateriaal kan veel leed verzachten; ook bij mantelzorgers en zorgpersoneel. Incontinentiemateriaal is er in diverse variaties, voor zowel mannen als vrouwen, voor zowel licht als zwaar urineverlies als voor ontlastingsverlies. Voor mannen is specifiek de TENA Men lijn ontworpen. De kwaliteit en pasvorm is in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd, door innovatie en het gebruik van ademende materialen. Dit voorkomt ook huidproblemen die kunnen optreden bij incontinentie. Veelal is incontinentiemateriaal eenvoudig en gemakkelijk te bestellen via internet en kunt u het discreet aan huis laten afleveren. Er bestaan ook herhaalservices op dit gebied. Sommige apotheken bieden deze speciale service aan. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de kosten die u maakt voor de aanschaf van incontinentiemateriaal. Een vereiste is dan dat het is voorgeschreven door uw (huis)arts. Informeer uzelf hierover bij uw huisarts en – /of uw apotheek.