3 redenen waarom Nederland kans maakt om het WK te winnen

3 redenen waarom Nederland kans maakt om het WK te winnen

november 30, 2022 0 Door Bart Jans

Bondscoach Louis van Gaal heeft het al aangegeven: Nederland zou best eens wereldkampioen kunnen worden dit jaar in Qatar. Natuurlijk klinkt daar wat hoongelach om, maar is dat wel terecht? Wij kunnen namelijk wel een aantal redenen bedenken waarom Nederland serieus kans maakt om dit jaar in Qatar wereldkampioen te worden. Mocht je dus bij je weddenschappen voor het WK Nederland in de finale gezet hebben of willen zetten, dan is dat misschien helemaal zo gek nog niet.

De concurrentie valt tegen

Vooraf bekeken zou je Nederland misschien niet bij de top 5 van sterkste ploegen op het WK zetten. Maar nu het WK zich begint te ontvouwen, blijkt toch dat een aantal landen die we van tevoren hoog ingeschat hadden het eigenlijk helemaal niet zo goed doen en misschien simpelweg niet in vorm zijn op het moment. Kijk bijvoorbeeld naar Argentinië, dat erin geslaagd is om te verliezen van Saoedi-Arabië, een van de landen die je van tevoren als zeer zwak zou klasseren. Nota bene met grootheid Lionel Messi in de gelederen werd dat pijnlijke verlies geleden. Ook onze geliefde oosterburen hebben zich laten verrassen tegen het verrekt handig spelende Japan. Kroatië brak weinig potten tegen Marokko. België won weliswaar, maar had het zeker niet makkelijk tegen Canada, een land dat niet bepaald bekend staat als een hoogvlieger op het gebied van voetbal. 

Een goed begin is het halve werk

Waar andere ploegen in hun eerste wedstrijd schutterden tegen landen die op papier relatief zwak zijn, wist Nederland de winnaar van de Afrika Cup in haar eerste wedstrijd meteen te verslaan. Natuurlijk was het geen goede wedstrijd van Nederlandse kant, maar is de kracht juist niet op een toernooi als dit dat je ook je mindere wedstrijden weet te winnen? Bovendien zal Nederland verderop in het toernooi vanaf de start aanvallend beter voor de dag komen wanneer Memphis Depay weer in de basis kan starten. 

Bondscoach met de gunfactor

Bondscoach Louis van Gaal is misschien wel dé superster van het toernooi. Iedereen weet dat dit zijn laatste kunstje is, ook de selectie van het Nederlands elftal. Alles wijst erop dat de bondscoach en de spelers elkaar goed liggen, en ook met de ziekte van Van Gaal in het achterhoofd is het denkbaar dat de spelers extra hard willen werken om zijn droom om het WK te winnen te realiseren. Daar komt bij dat van Gaal natuurlijk ook wel heeft bewezen een soort van magic touch te hebben. Het zou daarom best in het plaatje passen dat de beste man op de valreep alsnog zo’n grote prestatie weet neer te zetten met een selectie die wellicht niet tot de beste van het toernooi gerekend wordt. En reken er maar op dat hij dan zal willen benadrukken dat hij altijd gelijk heeft gehad, wat hij overigens ook vaak gewoon blijkt te hebben.

Afbeelding met gras, voetbal, veld, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook al is de beleving er dan misschien nog niet helemaal bij het toernooi vanwege de ongebruikelijke tijd van het jaar voor een WK en alle omstandigheden rondom Qatar, er is zeker reden om je als trotse Nederlandse voetbalfan in te leven in dit toernooi. Het zou namelijk best wel eens viermaal is scheepsrecht kunnen blijken te zijn voor Nederland dit jaar. En dat wil je natuurlijk niet missen.