4 dingen om te onthouden bij het starten van jouw bedrijf

4 dingen om te onthouden bij het starten van jouw bedrijf

mei 4, 2021 0 Door Bart Jans

Het starten van een bedrijf kan een van de meest spannende tijden in je leven zijn. Terwijl je droomt over wat je wilt creëren en bereiken, moet je niet vergeten na te denken over concrete basisprincipes. Als je eenmaal je bedrijfsplan, locatie en financieren hebt bedacht, is het tijd om voor deze vijf dingen te zorgen.

Bescherm je bedrijf

Het is nooit te vroeg om je bedrijf te beschermen, ook niet wanneer je net gestart bent. Denk bijvoorbeeld eens aan wat er kan gebeuren wanneer je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt of wanneer grote klanten niet betalen. Hier zijn verzekeringen voor, zoals een krediet verzekering. Schrik niet, je bent niks verplicht en de premie’s vallen vaak lager uit dan verwacht. Ons advies? Ga gewoon het gesprek aan met een verzekeraar als omzet verzekerd, dan weet je direct wat je krijg voor welke prijs!

Kies de structuur van je bedrijf

Voordat je jouw deuren opent, moet je beslissen over een bedrijfsstructuur. De meest populaire zijn een eenmanszaak, maatschap en besloten vennootschap. Lees goed de voor- en nadelen van elke structuur door om te kijken wat er bij jouw bedrijf past.

Kies je bedrijfsnaam en logo

Hiermee kun je lekker creatief aan de slag gaan. Zodra je jouw definitieve keuze hebt gemaakt, ga je naar de Kamer van Koophandel om de naam te registreren. Vergeet niet te kijken of de domeinnaam beschikbaar is. De kans is namelijk groot dat je een website wilt gaan bouwen. Hierna kun je een bankrekening gaan openen en legaal zaken doen onder jouw bedrijfsnaam.

Bereid je voor op belastingen

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van welke belastingen je moet betalen en hoe hoog ze zijn. Bij een eenmanszaak dien je elk kwartaal je omzetbelasting te doen en elk jaar je inkomstenbelasting. Wanneer je dit te laat indient of de belasting die je moet betalen al hebt uitgegeven, kan dit ernstige gevolgen hebben. Houd dit dus goed bij en zet de bedragen eventueel opzij.