4 redenen om te gaan werken in de techniek

4 redenen om te gaan werken in de techniek

mei 25, 2023 0 Door Bart Jans

Er heerst al jaren een nijpend personeelstekort in de technische sector. Dat heeft niets te maken met het werk, maar wel met het feit dat deze branche steeds meer groeit. Hierdoor strijden technische bedrijven met elkaar om personeel te vinden. Voor werkzoekenden is dit natuurlijk een groot voordeel. Toch lijkt nog lang niet iedereen overtuigd van een baan in de techniek. 


Want waarom zou je kiezen voor een technisch beroep als er nog veel meer andere mogelijkheden zijn? Misschien werk je momenteel zelfs in een geheel andere sector en heb je totaal geen ervaring met techniek, maar zou je dit stiekem wel willen. Dan ben je niet alleen. Toch wordt de overstap niet altijd gemaakt. Behoor jij tot deze groep? Laat je dan door ons inspireren en ontdek vier redenen om te gaan werken in de technische sector. 

Veel opleidingsmogelijkheden 

Behoor jij tot de zogenaamde zij-instromers? De mensen die nu een geheel andere baan uitvoeren, maar toch graag de overstap naar de technische sector willen maken? Dan geniet je direct van heel veel nieuwe opleidingsmogelijkheden. Er wordt namelijk aan alle kanten voor gezorgd dat deze opleidingen aantrekkelijker worden. Ook voor zij-instromers. 


Volg bijvoorbeeld een opleiding elektrotechniek bij omscholingsinstituut Strevon. Zij proberen al jaren het nijpende personeelstekort aan te pakken door zich te richten op zij-instromers. Deze mensen hebben geen ervaring met de technische sector, maar willen hier wel heel graag in werken. Tijdens hun opleiding gaan ze direct aan de slag in de praktijk en ontvangen ze dus ook direct een goed salaris. Ondertussen worden ze met opleidingen en cursussen binnen korte tijd klaargestoomd om volledig gecertificeerd aan de slag te kunnen. 

Ook zonder diploma aan de slag 

Je hoeft geen techniek opleiding gevolgd te hebben om aan de slag te gaan. De vraag naar personeel is zó groot, dat veel bedrijven openstaan voor mensen zonder diploma’s. Vaak zijn er dan wel opleidingsmogelijkheden binnen het bedrijf, maar dit maakt de sector dus aantrekkelijker voor mensen die geen verdere scholing genoten hebben. Uiteindelijk draait het vooral om affiniteit en leren in de praktijk. Als de wil er is, kun je heel ver komen. 

Baanzekerheid 


Als je kiest voor de technische sector, dan geniet je ook bijna direct van baanzekerheid. Besef goed dat de vraag naar personeel heel hoog is. Hierdoor zijn technische bedrijven bereid om veel te bieden. Vacatures zijn er in overvloed te vinden. De arbeidsvoorwaarden worden steeds beter. Dit maakt het voor werkzoekenden natuurlijk een zeer aantrekkelijke sector. Naar verwachting zal de vraag naar goed geschoold personeel ook in de toekomst nog erg hoog blijven. Daarom hoef je niet bang te zijn om ooit zonder werk te zitten. 

Direct resultaat van je werk


Het fijne van de technische sector is dat je direct ziet wat voor verschil je maakt. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet binnen de technische sector, maar je ziet het terwijl je bezig bent al beter worden. Je wordt er vrolijk van als je direct merkt dat mensen gelukkig zijn met hetgeen wat jij opgeknapt hebt. Als het toilet bijvoorbeeld weer doorspoelt of als de verlichting het weer doet. Dan stap jij met een glimlach de deur uit. Weer een klusje opgeknapt. En het leuke? Geen dag of klus is hetzelfde!