4 redenen waarom meer mensen veganistisch worden

4 redenen waarom meer mensen veganistisch worden

augustus 10, 2020 0 Door Bart Jans

Veganisme is een steeds populairder wordende levensstijl, veganisme houdt in dat je geen dierlijke producten of bijproducten eet, zoals vlees, zuivelproducten en eieren, maar ook geen producten gebruikt die op dieren getest zijn, zoals verzorgingsproducten. Ondanks dat het een uitdaging lijkt, heeft een veganistisch dieet veel voordelen. Van gezondheidsvoordelen tot claims op het gebied van ecologische duurzaamheid. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen ervoor kiezen om veganistisch te worden.

Gezondheidsvoordelen op lange termijn

Omdat veganistische diëten zich voornamelijk richten op fruit, groenten, noten en volle granen, zijn de gezondheidsvoordelen talrijk. Veel van deze voedingsmiddelen bevatten vezels, antioxidanten en verschillende essentiële voedingsstoffen. Het ontbreken van dierlijke producten betekent ook een afname van verzadigd vet en transvet, waardoor de kans op gezondheidsproblemen afneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat een veganistisch dieet bescherming kan bieden tegen hartaandoeningen, obesitas, diabetes en hypertensie. Hoewel het gebrek aan vlees de zorg kan baren dat je niet genoeg eiwitten binnen krijgt, zijn er in feite gezondere plantaardige bronnen zoals quinoa en amandelen die je in je dieet kunt opnemen.

Duurzaamheid van het milieu

Veel mensen nemen een veganistische levensstijl aan omdat dit beter is voor het milieu. Op vlees gebaseerde diëten gebruiken meer hulpbronnen, waaronder land, water en energie, om voedsel te produceren, terwijl veganistische diëten minder akkerland vereisen. De productie van dierlijk voedsel bevat drie keer zoveel uitstoot van broeikasgassen als de productie van plantaardig voedsel.

Behoud van dieren

Naast gezondheidsvoordelen en duurzaamheid, worden veel mensen veganistisch vanwege de ethische implicaties ervan. In 2015 werden wereldwijd 4,6 miljard dieren grootgebracht en geslacht voor voedsel. Verschillende artikelen en documentaires (zoals Dominion) hebben gedetailleerd de vaak pijnlijke reis die dieren ondergaan om voedsel te worden, inclusief overvolle, smerige omstandigheden die kunnen leiden tot ernstige ziekte en letsel. De bio-industrie produceert het grootste deel van de vleesvoorraad en het is aangetoond dat in deze grootschalige veehouderijen dieren ernstig lijden.

Wereldwijde voedselvraag

Er zijn meer dan zeven miljard mensen in de wereld en onze wereldbevolking groeit alleen maar. Er bestaat bezorgdheid dat de wereldwijde vraag naar de middelen die nodig zijn om vleesproducten te produceren, een wereldwijd voedseltekort zal veroorzaken.

Geschat wordt dat de wereldbevolking tegen 2050 met twee miljard mensen zal toenemen; er is echter niet genoeg water om de hoeveelheid voedsel te verbouwen die nodig is om ze te voeren. Ongeveer 70% van het beschikbare water wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden, en bij de productie van dierlijke voeding wordt tot 10 keer meer water gebruikt dan bij de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Door vegetarisch of veganistisch te eten, kunnen boeren efficiënter middelen toewijzen om genoeg voedsel te produceren voor onze groeiende bevolking.

Zoals je kunt zien, motiveren veel redenen mensen om een ​​veganistisch dieet te volgen. Voor sommigen gaat het om het behouden van een langer en gezonder leven. Voor anderen gaat het erom onnodige dierenmishandeling te voorkomen. Of ze kunnen worden gemotiveerd door alle bovengenoemde redenen. Op de lange termijn biedt de veganistische levensstijl veelbelovende voordelen en is het beter voor mens en dier. Er komen steeds meer vegan producten beschikbaar en het is steeds gemakkelijker om een veganistische levensstijl te volgen. Inspiratie nodig? Kijk op Veganly. Hier vind je een groot aanbod vegan verzorgingsproducten, voeding en bamboe producten.