Alles wat je moet weten over bootschroeven

Alles wat je moet weten over bootschroeven

mei 11, 2020 0 Door Bart Jans

Je hebt je eigen boot of je wil er een gaan kopen, maar er moet aan geklust worden. Een van de dingen waar je rekening mee moet houden is de bootschroef. Meestal zien mensen deze over het hoofd of denken ze dat hij nog goed functioneert, ook al is het dan niet het geval. Het is belangrijk om een goede bootschroef te hebben, daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over bootschroeven.

Soorten bootschroeven

Een bootschroef is de meest voorkomende aandrijving van een boot/schip. Een bootschroef bestaat uit bladen die een soort ventilator vormen. Doordat de bladen in een bepaalde hoek staan ten opzichte van de aansporing gaan de bladen draaien waardoor de boot vooruit komt. Een bootschroef bestaat uit 2-7 bladen en een naaf. 

Er bestaan verschillende soorten bootschroeven, de meest gebruikte soorten zijn open schroeven, straalbuisschroeven en boegschroeven. Naast deze schroeven zijn er ook nog speciale schroeven, sommige situaties zijn namelijk best ingewikkeld.

Verschillende vormen

Ook verschillen de bootschroeven in grootte, kracht en vorm. De vorm van de bootschroeven verschillen ook, de vorm wordt bepaald door de volgende factoren: draairichting, aantal bladen (natuurlijk), profielvorm, bladvorm. Een bootschroef kan links of rechtsom draaien, je zou zeggen dat dit geen invloed heeft op de boot, maar niks is minder waar. Als een boot  vaart wordt het achterschip weggedrukt, bij een linksdraaiende bootschroef zal de boot zich naar rechts willen verplaatsen en bij een rechtsdraaiende bootschroef zal de boot zich naar links willen verplaatsen.

Het profiel van de bladen heeft vaak de vorm van een vleugel, hier heeft de kant waar de kracht inkomt een ronde vorm en de andere kant is meestal scherp, dit heeft een grote lift-weerstandverhouding en is super effectief. Naast de vleugelvormige bladen heb je ook de ogivale, lensvormige, supercaviterende en troostprofielen. Deze worden alleen in bepaalde gevallen gebruikt, daarnaast worden soms verschillende profielen gecombineerd.

Wat kost een bootschroef

Nu weet je welke soorten bootschroeven er zijn en in wat voor vormen ze allemaal beschikbaa zijn, maar wat kost zo’n bootschroef nou eigenlijk? De meeste bootschroeven liggen tussen de 25 euro en de 325 euro. De prijs verschilt per merk en ook de kwaliteit en de kracht van de bootschroef tellen mee in de prijs.