Alles wat u moet weten over smart verlichting

Alles wat u moet weten over smart verlichting

september 18, 2020 0 Door Bart Jans

Al een eeuw lang is onze relatie met onze verlichting een basisrelatie.

Smart verlichting verandert dat allemaal. Nu kunt u het soort controle over uw verlichting krijgen dat lang werd beschouwd als sciencefiction. Laat uw lichten reageren op uw stem, of zelfs alleen uw aanwezigheid, of gebruik uw smartphone om de lichten in uw huis op duizenden kilometers afstand te bedienen.

Het klinkt misschien als iets uit de toekomst, maar de technologie is er al, en het is er om te blijven.

Dus wat is smart verlichting?

Smart verlichtingssystemen maken verbinding met uw Wi-Fi-thuisnetwerk en stellen u in staat uw verlichting te bedienen via een smartphone-app. U kunt de kleurtemperatuur van individuele gloeilampen aanpassen of de kleur ervan volledig veranderen. Stel schema’s in zodat de lichten op specifieke tijden in- en uitschakelen. Activeer uw lichten wanneer u op vakantie bent om het eruit te laten zien als iemands huis, waardoor potentiële inbrekers worden afgeschrikt.

Sommige smart verlichtingssystemen, zoals Philips Hue, OSRAM Lightify, Crompton Smart en LIFX, zijn compatibel met ‘Smart Home’-systemen zoals Amazon Echo of Google Home, wat betekent dat je spraakopdrachten kunt gebruiken om je verlichting te bedienen. Hierdoor kun je heel creatief aan de slag met je smart lamp.

Je zou je smart thuissysteem kunnen vertellen wanneer je naar bed gaat en de lichten gaan uit als je naar boven gaat. Zeg gedag terwijl je de deur uit gaat en laat je lichten dan ook vanzelf uitgaan.

Hoe werkt smart verlichting?

De meeste smart systemen werken rond een centrale ‘brug’, een apparaat dat verbinding maakt met je wifi-thuisnetwerk en waarmee je je lampen kunt bedienen via je smartphone. Sommige nieuwere smart gloeilampen, zoals de Crompton Smart-serie, hebben geen bridge nodig om te functioneren.

Sommige smart systemen gebruiken een industriestandaard draadloos protocol genaamd Zigbee om met elkaar te communiceren. Het is vergelijkbaar met je wifi-signaal, maar een groot verschil is dat waar producten die zijn aangesloten op een wifi-netwerk slechts met één centrale router kunnen communiceren, Zigbee-producten met elkaar kunnen communiceren.

Dit betekent dat elke gloeilamp in uw smart systeem de signalen van de brug naar elkaar kan doorgeven. Dus zelfs als je bridge aan de andere kant van het huis staat, vergroot de ‘boost’ in het signaal van elk product het bereik aanzienlijk.

Welke soorten smart gloeilampen zijn er?

Er zijn veel soorten gloeilampen op de markt en elk slim verlichtingssysteem heeft zijn eigen assortiment, van GLS-gloeilampen en GU10-spots met instelbare kleurtemperaturen en zelfs RGB-output tot flexibele, van kleur veranderende LED-strips die geweldig zijn voor achtergrondverlichting en achter kasten en planken.

Door de veelzijdigheid van smart verlichting kun je individuele gloeilampen, groepslichten of zelfs de verlichting in een heel gebouw aansturen. U kunt verlichtingsthema’s instellen, zodat wanneer u bijvoorbeeld een film kijkt, de lichten in de kamer dimmen, behalve de achtergrondverlichting rond uw televisie.

De meeste smart gloeilampen worden achteraf op standaard verlichtingsarmaturen gemonteerd, wat betekent dat u gewoon de juiste soort kap hoeft te vinden en de bestaande gloeilamp in de fitting moet vervangen.

Wat gebeurt er als ik problemen heb met mijn wifi?

Smart lampen gebruiken je wifi-netwerk om te werken, maar als je internetverbinding uitvalt, vrees dan niet. Fabrikanten van smart verlichting zorgen ervoor dat u niet in het donker of met een huis vol lichten aan blijft steken.

Het kan zijn dat u een deel van de functionaliteit verliest als u niet thuis bent (bijv. Uw verlichting via uw smartphone kunnen bedienen) maar zolang de bridge (indien nodig) nog is verbonden met uw wifi-router, zelfs als dat kan ‘ Als je geen verbinding met internet maakt, zou je nog steeds je verlichting moeten kunnen bedienen als je thuis bent.

De toekomst van smart verlichting

Smart verlichting wordt een aspect van het Internet of Things (IoT), een netwerk van ‘smart’ apparaten die met internet zijn verbonden.

Stel je voor dat je dit ochtendschema instelt via je smartphone:

Je alarm gaat af en je zet hem uit (of snooze hem) met een slaperig spraakcommando. Een paar minuten later gaan de lichten langzaam aan of rollen de jaloezieën omhoog om je uit bed te lokken.

U merkt nauwelijks dat de lichten in elke kamer worden geactiveerd terwijl u door het huis strompelt om u voor te bereiden. De toast knalt en de koffiemachine is klaar met zetten, net als je de keuken binnenstapt.

Je hebt een paar minuten langer nodig dan normaal om te ontbijten, dus vlak voordat het tijd is waarop je in de file staat, klinkt er een vriendelijke stem die je eraan herinnert dat het tijd is om te gaan. Uw auto schakelt zichzelf in als uw voordeur automatisch achter u wordt vergrendeld, en terwijl u wegrijdt, worden de huisverlichting langzaam gedimd voordat ze zichzelf uitschakelen.

Stel je deze technologie voor in een hele stad, waar straatverlichting wordt geactiveerd als er auto’s in de buurt zijn. Een stad waar verkeerslichten exact worden gesynchroniseerd met de naderende voertuigen en de koplampen van de auto’s zelf automatisch worden afgestemd op de omstandigheden.