Chromebook tips en tricks

Chromebook tips en tricks

september 2, 2020 0 Door Bart Jans

Een Chromebook werkt natuurlijk anders dan een Windows- of macOS-laptop. Wanneer je bent overgestapt van een andere laptop op een Chromebook, zal je dus nog niet alles weten over het systeem. In deze blog lees je daarom een aantal tips en tricks die het gebruik van een Chromebook makkelijker maken.

De apps

Allereerst verschillen de apps van Chromebook erg van de apps en programma’s van Windows- of macOS- laptops. Dat komt doordat een Chromebook is ontwikkeld om vooral jouw werkzaamheden online uit te voeren. Je gebruikt daarvoor apps die niet hetzelfde zijn als de apps van andere besturingssystemen. In plaats van Outlook gebruik je bijvoorbeeld Gmail en voor Word, Excel, Powerpoint en Onenote heeft een Chromebook de apps Docs, Sheets, Slides en Keep. Ook zijn bestanden niet via de File Explorer terug te vinden, maar in Google Drive. De apps download je in de Chrome Web Store of via de Play Store.

De rechtermuisknop

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar we maken veel gebruik van de rechtermuisknop. De meeste mensen zijn daarbij gewend aan het gebruik van de rechtermuisknop van een Windows-laptop. Je hoeft daarbij alleen op de rechter knop op de muis of rechts bovenin de touchpad te drukken en het venster verschijnt. Bij macOS doe je dat door middel van de cmd-toets en bij Chromebooks gaat dat weer anders. Er is namelijk in principe geen fysieke knop, maar er zijn wel drie mogelijkheden: Druk met twee vingers op het toetsenbord, houdt Alt ingedrukt en klik met de muis of gebruik een losse muis met een fysieke rechtermuisknop.

Een screenshot maken

Je zult denken dat tussen gewone Acer laptops en Acer Chromebooks weinig verschil zit. Maar naast het bovenstaande maak je ook op een andere manier een screenschot. Op een Windows-laptop zit namelijk een fysieke knop waar je screenshots mee kan maken. Bij een Chromebook moet je een combinatie van toetsen indrukken, namelijk Ctrl en de Vensters weergeven-knop (de knop met meerdere vierkantjes). Door de shift-toets erbij te gebruiken, kan je ook een screenshot maken van een gedeelte van het scherm. Dat is heel handig wanneer je enkel een klein gedeelte van je scherm wilt vastleggen.

Sneltoetsen

Sommige toetsen van een Chromebook zullen er misschien anders uit zien dan die van een Windows- of macOS-laptop, maar het gebruik ervan verschilt weinig. Zo zijn veel sneltoetsen hetzelfde als die van een Windows-laptop. Met Ctrl C en Ctrl V knip en plak je nog steeds en met Ctrl Shift + of Ctrl Shift – kan je nog steeds in- en uitzoomen. Naast deze standaard sneltoetsen kan je ook jouw eigen combinaties sneltoetsen maken. Daarvoor download je Shortcut Manager in de Chrome OS Winkel. Selecteer Extensies, zoek Shortcut Manager op in de lijst en klik op de blauwe +Free-knop. Klik op Toevoegen en je ziet het icoontje van Shortcut Manager rechts naast de adresbalk staan. Klik op het icoontje en selecteer de link See all settings / Add new shortcuts. Daar kan je de sneltoetsen aanmaken. Ideaal!