De gezonde en lekkere voordelen van kurkuma

De gezonde en lekkere voordelen van kurkuma

maart 31, 2021 0 Door Bart Jans

Kurkuma is een prachtige geel oranje kleurig kruid. Ook wel de Indiase geelwortel. Het komt van de Curcuma longa plant en is een belangrijk ingrediënt in gerechten als Indiase masala’s en kerries. Maar naast een lekkere smaak heeft kurkuma ook veel positieve effecten op de gezondheid. Daarover meer in deze blog.

Natuurlijke pijnstiller

Kurkuma is een kruid wat al eeuwenlang wordt gebruikt voor een aantal medicinale eigenschappen. Bijvoorbeeld in de ayurvedische geneeskunde. Kurkuma is in deze natuurlijke kruidengeneeskunde een bekende pijnstiller. Tegenwoordig word kurkuma zelfs ingezet bij reuma en artrose door de pijnstillende werking van het kruid.

Ontstekingsremmer

Kurkuma kan ook helpen tegen laagdradige ontstekingen. Dit zijn ontstekingen die je niet meteen merkt, maar niet onschadelijk zijn. Je kunt je hier minder fit door voelen en op lange termijn kan dit oplopen tot een verhoogt risico op een aantal vervelende ziektes. Zoals hart en spier ziektes. De werkzame stof in kurkuma, curcumine, kan net zo effectief zijn als ontstekingsremmende medicatie.

Goed voor hart en vaten

Een boosdoener voor hart- en vaatproblemen is cholesterol. In het specifiek is er één type cholesterol die de kans op hart- en vaatziektes verhoogt en één type die hier juist tegen beschermt. Het is een veel voorkomend probleem bij mensen dat deze balans verkeerd ligt. Kurkuma kan helpen bij het laten toenemen van het beschermende cholesterol en het laten dalen van het slechte cholesterol. Op deze manier helpt kurkuma dus bij het gezond houden van je hart en vaten. Daarnaast helpt het ook direct bij het versterken van de vaten.

Ook als supplement

Dus bij welke maaltijd doe jij de volgende keer een extra schepje kurkuma? Er zijn veel lekkere kurkuma recepten te vinden op het internet, maar als dit toch niet helemaal jouw smaak is kun je kurkuma ook gebruiken als voedingssupplement. In een supplement is kurkuma vaak gecombineerd met ingrediënten die helpen om de gezonde werking te maximaliseren. Een leuke webshop voor alles met kurkuma is De Kurkuma Specialist. Ik raad deze webshop zeker aan als je benieuwd bent geworden naar dit bijzondere kruid.