De magische landschappen van Scandinavië

De magische landschappen van Scandinavië

juli 6, 2022 0 Door Bart Jans

Scandinavië is een magische reisbestemming. Het landschap en de cultuur zijn zo anders dan de rest van Europa. Scandinavië bestaat uit vijf landen: IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Ondanks dat deze landen niet allemaal bij de Europese Unie horen, horen ze wel allemaal bij de Schengenlanden. Je kunt hier als Nederlander dus gewoon zonder visum naar toe! Een groot deel van de Scandinavische landen heeft prachtige ongerepte natuur om te ontdekken. Dus wat ga jij opzoeken in Scandinavië?

De fjorden

In Noorwegen vind je de magische fjorden. Fjorden zijn diepe zeeën tussen hoge en steile bergen. De bergen zijn uitgesleten door gletsjerwerking. Je kunt fjorden bekijken van de bovenkant van de bergen of vanaf het water op een boot of kano. Het water heeft een diep blauwe kleur en in de zomer zijn de bergen prachtig groen. In de dorpen vind je kleurrijke huisjes van hout, die extra opvallen in de winter als het landschap bedekt is met sneeuw.

Aurora

Een aurora is een lichtverschijnsel in de lucht, je kunt dit alleen in het verre noorden en het verre zuiden zien. Over het algemeen heb je een betere kans om dit in het noorden te zien, daar is namelijk meer land in vergelijking tot het zuidelijk halfrond. In het voorjaar heb je de beste kansen om dit spektakel te zien. In Finland hebben ze zelfs glazen hutjes gebouwd waar je een aantal nachten kunt verblijven om het noorderlicht te zien, super romantisch!

Gekleurde landschappen

In IJsland kun je als de sneeuw is gesmolten, onrealistische gekleurde landschappen en enorme watervallen vinden. Donkere steenlandschappen met fel groene bergen, geelgroen water dat door het zwarte zand stroomt of prachtige regenboogbergen, je vindt het allemaal in IJsland. In de winter kun je zwemmen in de ‘Blue Lagoon’. Dit is een geothermische spa met een intens blauwe kleur in het ondergesneeuwde steenlandschap. Naast de prachtige kleur, is het ook een perfecte manier om op te laden na een lange reisdag.

Lapland

Lapland is het meest noordelijke deel van Noorwegen, Zweden en Finland. In het Finse Lapland vind je het dorpje waar de Kerstman vandaan komt: Rovaniemi. Dit is een knus dorpje waar in de winter soms wel meer dan een meter sneeuw kan liggen en je enkel van 11:00 tot 15:00 zon hebt. Hoe noordelijker je komt, hoe groter het daglichtverschil is tussen de zomer en de winter. Zo gaat de zon in de zomer amper onder en kun je bijvoorbeeld op een gletsjer in de zomer bijna de hele nacht gaan skiën.

Voorbereid op reis

Klaar voor een ontdekkingsreis naar Scandinavië? Met een reisverzekering van Inshared weet je zeker dat je goed zit. Met Europadekking kun je naar Scandinavië. Je hebt een reisverzekering nodig voor het geval dat er iets mis gaat. Raakt een vliegmaatschappij bijvoorbeeld je bagage kwijt, dan kun je met een reisverzekering een bedrag terug krijgen. Maar ook als er een ongeluk gebeurt, kan je reisverzekering je helpen om de beste oplossing te vinden als je bijvoorbeeld vervroegd naar huis moet. Zelfs als het ongeluk tijdens de winter- of watersport gebeurd!