De verschillende soorten leer

november 18, 2020 0 Door Bart Jans

Leren eetkamerstoelen en andere meubels worden gemaakt met behulp van veel verschillende soorten leer die met verschillende processen worden gemaakt. Dit verklaart de verschillende uitstraling, het gevoel en de kwaliteit van lederen meubelen en uiteindelijk zelfs de manier waarop ze gereinigd moeten worden. Leder is afkomstig uit veel verschillende bronnen. Sommige zijn voor de hand liggend, zoals runderen, schapen en varkens, en andere niet zo voor de hand liggend, zoals pijlstaartroggen en struisvogels. Het is echter de manier waarop het leer wordt verwerkt die bepaalt welke van de drie hoofdcategorieƫn het tot aniline, semi-aniline en beschermd of gepigmenteerd leer behoort.

Anilineleder

Anilineleder is zeer gewaardeerd voor de manier waarop het eruit ziet. Het is de meest natuurlijk ogende leersoort en behoudt unieke oppervlakte-eigenschappen zoals poriĆ«nlittekens. Anilineleder wordt geverfd door de huid onder te dompelen in een transparant verfbad, maar het uiterlijk van het oppervlak blijft behouden omdat het niet is gecoat met extra polymeren of pigmenten. Alleen de allerbeste huiden, ongeveer 5 procent of zo, worden gebruikt voor anilineleder, omdat alle oppervlaktemarkeringen zichtbaar blijven. Dit is ook de reden dat het vaak “naakt leder” wordt genoemd.

Semi-Aniline Leder

Semi-aniline leder is net iets taaier dan aniline leder omdat het oppervlak is behandeld met een lichte laag die wat pigment bevat, waardoor het vuil- en vlekbestendiger is. Dat maakt het effect van het verven een beetje anders, want zelfs het kleinste beetje verandering in het proces zorgt voor een ander resultaat.

Beschermd of gepigmenteerd leder

Beschermd leder is het meest duurzame type leder, en daarom is het het meest gebruikte leder bij de productie van meubels en autobekleding. Beschermd leder heeft een polymeer oppervlaktecoating met pigmenten, waardoor dit de zwaarste van deze drie soorten is. Beschermd leder heeft variaties in de oppervlaktecoating, maar door deze toe te voegen als onderdeel van het proces heeft de fabrikant meer controle over de eigenschappen van het leder. De coating zorgt ook voor meer weerstand tegen schuren of verbleken.