De voordelen van kunststof

De voordelen van kunststof

oktober 29, 2020 0 Door Bart Jans

Wist je dat bijna 75% van de dingen die we gebruiken, afkomstig is van synthetisch materiaal? Tapijten, touwen, autogordels etc. zijn bijvoorbeeld allemaal gemaakt van synthetische materiaal, de zogenoemde kunststoffen. Maar wat is het nou precies en wat zijn de voordelen ervan? Ook zal worden uitgelegd voor welke toepassingen kunststof wordt gebruikt.   

De voordelen van synthetische materialen  

Synthetische materialen zijn duurzamer dan de meeste natuurlijke materialen. Bovendien zijn de kunststoffen zo gemaakt dat ze allerlei voordelen hebben zoals waterdichtheid en vlekbestendig. Natuurlijk materiaal is vaak veel gevoeliger en kwetsbaarder dan synthetisch materiaal. Dit komt vooral doordat natuurlijke producten biologisch afbreekbaar zijn. Veel natuurlijke elementen zoals zonlicht en vocht zorgen ervoor dat natuurlijke materialen zoals hout afbreken, rotten en slijten. Natuurlijk materiaal is daarbij ook vatbaar voor aantasting door larven en andere insecten. Dit alles is bij kunststoffen niet het geval. Ze zijn daardoor niet biologisch afbreekbaar. Dat kunststof niet biologisch afbreekbaar is betekend niet dat kunststof slecht voor het milieu is. Het vervangen van houten materialen is uitputtend voor de natuur, maar synthetische materiaal is herbruikbaar of recyclebaar. Naast het uiterlijk en de milieuvriendelijkheid, zijn kunststoffen ook gemakkelijk te verwerken. Het kan voor veel toepassingen gebruikt worden.

Kunststof in en rondom het huis 

Kunststof wordt veel in en rondom het huis gebruikt. In huizen wordt traditioneel veel gewerkt met hout. Zoals in de vorige alinea is beschreven doet het natuurlijke materiaal hout erg onder aan kunststoffen. Zo zullen houten kozijnen eens vervangen moeten worden omdat het is beginnen te rotten of het is aangetast door insecten. Maar kunststof kozijnen zullen deze problemen nooit hebben. Deze kunnen niet rotten en worden niet aangetast door het weer. Een afwerking van kunststof hoeft ook niet geverfd te worden omdat het verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren. Dit maakt kunststof tot het ideale materiaal om te gebruiken voor toepassingen in en rondom het huis.