Een binnendeurkozijn kopen: stomp of opdek?

Een binnendeurkozijn kopen: stomp of opdek?

juli 13, 2022 0 Door Bart Jans

Als je aan het verbouwen bent en een binnendeurkozijn nodig hebt, dan zul je er al gauw achter komen dat een kozijn twee vormen kan hebben. Binnendeurkozijnen zijn er zowel in opdek als stompe vorm. Maar wat is het verschil tussen deze twee vormen?

Wat is opdek?

Als je een opdek kozijn hebt, dan valt de deur gedeeltelijk in en gedeeltelijk op het kozijn. Deze vorm wordt alleen gebruikt voor binnen, omdat dergelijke deuren gemakkelijk te forceren zijn. Dit wil je natuurlijk niet voor je buitendeur.

Wat is stomp?

Bij een stomp kozijn valt de deur volledig in het kozijn. Hierdoor zie je een naad tussen de deur en het kozijn. Een deur voor een stomp kozijn is aan alle zijden vlak.

Waarom kiezen voor de een of voor de andere vorm?

Weet je niet welke vorm je moet kiezen? Dan is het goed de belangrijkste voor- of nadelen te weten van beide vormen. Een kozijn met een opdekvorm laat minder tocht door dan een stomp kozijn met deur. Dit komt omdat de deur gedeeltelijk op het kozijn valt.

Hecht je meer waarde aan een strakke uitstraling? Dan is een stomp kozijn misschien voor jou de beste keus. Een stompe deur valt namelijk volledig weg in het stompe kozijn. Hierdoor krijg je een strakke uitstraling in jouw interieur. Perfect in bijvoorbeeld een modern of industrieel interieur.

De afmetingen van het binnendeurkozijn

Als je een stomp of opdek kozijn koopt, moet je ook nog kiezen voor de juiste maat. Er zijn twee verschillende formaten: 56×90 mm en 56×115 mm. Afhankelijk van de muurdikte kies je het bijbehorende formaat. Heb je een muurdikte van 70 mm? Dan past het formaat 56×90 mm het beste. Is jouw muur 90 mm dik? Dan kies je voor het formaat 56×115 mm.

Over het algemeen worden binnendeurkozijnen verkocht als bouwpakket. Dit betekent dat er onder andere 2 losse stijlen en een bovendorpel in het pakket zitten. De stijlen zijn vaak 231,5 cm lang en de bovendorpel 93 cm breed. Je kunt hierdoor het kozijn eenvoudig op jouw maat maken naar andere standaardmaten.

Een binnendeurkozijn bestellen?

Heb je besloten of je een opdek of stomp kozijn wilt? Dan rest er niks meer te doen dan alleen het kozijn nog te bestellen! Het bedrijf Sleiderink biedt bijvoorbeeld een ruim assortiment binnendeurkozijnen in zowel opdek als stompe vorm. Je kunt daarnaast ook nog eens kiezen tussen houten of stalen kozijnen! Bestel eenvoudig online en ga verder met je verbouwing!