Een veranda als verlenging van je woonruimte

Een veranda als verlenging van je woonruimte

juli 3, 2024 0 Door Bart Jans

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een veranda aan hun huis toe te voegen, of een vrijstaande veranda of kapschuur in de tuin neer te zetten. Niet verwonderlijk ook, want een veranda is een veelzijdige ruimte die je voor meerdere verschillende functies kunt gebruiken. Als je hier slim gebruik van maakt en dit zorgvuldig plant, maak je van je veranda een multifunctionele ruimte die je het hele jaar door kunt gebruiken. We geven je graag een aantal inspirerende ideeën om straks nog meer profijt te hebben van jouw veranda aan huis.

Buiten koken en dineren

Een van de meest populaire manieren om van een veranda gebruik te maken, is door deze in te zetten als buitenkeuken en eetruimte. Als je ervoor kiest om een buitenkeuken op je veranda te installeren, kan je heerlijk koken in de frisse lucht. Hier zijn enkele tips om je veranda om te toveren in een gezellige, functionele eetruimte.

  • Kies de juiste keukenapparatuur: installeer een grill, kookplaat en eventueel een kleine koelkast. Zo maak je niet alleen het koken, maar ook de voorbereiding een stuk eenvoudiger. Een gootsteen met stromend water is ook handig om bijvoorbeeld groente af te wassen of schoon te maken.
  • Geniet extra op comfortabel meubilair: kies een stevige eettafel die goed tegen de weersomstandigheden kan. Daar horen natuurlijk ook comfortabele stoelen bij. Wellicht kan je er ook voor kiezen om een parasol of zonnescherm toe te voegen, als extra schaduw tijdens warme dagen.
  • Meer sfeer met goede verlichting: de juiste verlichting is heel belangrijk. Zorg voor goede verlichting, zodat je ‘s avonds kan koken en dineren. Je hebt hierbij onder andere de keuze uit hanglampen, lantaarns en LED-strips. Hiermee zorg je voor een sfeer die jij prettig vindt.

Werken in de open lucht

Nu thuiswerken een steeds vaker voorkomend iets is, zou je een veranda ook kunnen gebruiken als inspirerende werkruimte. Werken in de buitenlucht kan je productiviteit verhogen en stress verminderen. Maar hoe ga je hierbij te werk?

  • Prettig werken met goede meubels: zorg voor een stevig bureau en een comfortabele stoel, om optimaal te kunnen werken. Je hebt namelijk een goede plek nodig voor je apparatuur. Zorg er wel voor dat de meubels weerbestendig zijn of dat je ze makkelijk binnen neer kan zetten.
  • Bescherm alles wel goed tegen weersinvloeden: je kan er altijd voor kiezen om een pergola, zonnescherm of transparante zijpanelen te installeren om zo je werkruimte extra te beschermen tegen zon, wind en regen.
  • Zorg voor een goede stroomvoorziening: je hebt voldoende stopcontacten nodig voor alle elektrische apparaten die je gaat gebruiken. Je kan hier natuurlijk ook verlengsnoeren of draagbare opladers voor gebruiken.

De perfecte plek om te ontspannen

Die mooie veranda kan je natuurlijk ook gebruiken om lekker te ontspannen. Het maakt hierbij niet uit of je wil lezen, mediteren of gewoon even genieten van het buitenleven in je tuin.

  • Ontspan op de lekkerste tuinmeubels: investeer in comfortabele loungestoelen om optimaal te kunnen ontspannen. Een mooie bank of stevige hangmat zijn natuurlijk ook goede opties. Met een zachte deken of lekkere kussens maak je van je veranda of kapschuur met overkapping helemaal een plek waar je nooit meer vandaan wil.
  • Rust voor je geest met mooie planten: omring jezelf met planten en bloemen om een rustgevende sfeer te creëren. Denk bijvoorbeeld aan hangende plantenbakken, potplanten of een verticale tuin.
  • Extra knus met decoratieve elementen: met persoonlijke elementen als kaarsen, lantaarns en tuinkunst stem je de ruimte nog meer af op je persoonlijke stijl.