Eerste hulp bij het opruimen van je Intex zwembad

Eerste hulp bij het opruimen van je Intex zwembad

september 9, 2020 0 Door Bart Jans

Het zomerseizoen is ten einde en dat betekent dat we afscheid gaan nemen van het Intex zwembad in je tuin. Buiten het feit dat je waarschijnlijk baalt dat de zomer voorbij is komt ook de favoriete taak weer aan bod, namelijk het zwembad opruimen. Geen nood wij hebben de beste tips & tricks zodat deze klus snel geklaard is.

Stap 1: Het leeg laten lopen van je Intex zwembad

Om te beginnen moet het water natuurlijk eerst uit het Intex zwembad. Maar hoe doe je dat zonder dat je tuin veranderd in een oceaan of rivier? Daar zijn aantal simpele manieren voor. Je kunt het water uit het zwembad verwijderen door middel van het leegloopventiel. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Zorg dat aan de binnenkant de plug goed op het leegloopventiel zit
  • Draai aan de buitenkant de dop los van het leegloopventiel
  • Sluit de tuinslang aan op het verloopstuk – de adapter
  • Leg het uiteinde van de tuinslang op de plek waar je het water weg wilt laten lopen (Tip: Vanwege chemicaliën kun je het water het beste in het riool laten lopen)
  • Draai het verloopstuk – de adapter – in het leegloopventiel (de plug aan de binnenkant van het bad springt vanzelf los waarna het bad begint leeg te lopen)
  • Til, bij het laatste laagje water, de zijkant van het bad aan de overkant van het ventiel op, zodat het bad volledig leeg is
  • Tot slot koppel je de tuinslang en het verkoopstuk los, plaats je aan de binnenkant de  plug en aan de buitenkant de dop er weer op 

Mocht je beschikken over een dompelpomp dan is dat een zeer makkelijke en alternatieve manier om het zwembad te legen. Plaats de dompelpomp in het water en leg het uiteinde van de slang op een plek waar het water weg kan lopen. Sluit de dompelpomp aan op een geaard stopcontact; de dompelpomp schakelt in en het water begint weg te lopen. Zet de dompelpomp direct uit zodra deze geen water meer wegpompt; het laatste beetje verwijder je met een dweil. Tot slot is het leeglopen van je zwembad via de zandfilter (mits je deze hebt) ook een goede manier. Draai de 6-wegkraan op de stand ‘waste’ en het water wordt afgevoerd middels de afvoer van de zandfilter. 

Stap 2: Intex zwembad drogen & afbreken

Wanneer het water uit het zwembad is verwijderd is het tijd voor het droog maken van de liner. Droogmaken? Kan ik het zwembad niet gewoon afbreken en opbergen? Nee, helaas niet. Hiermee veroorzaak je hoogstwaarschijnlijk kleine gaatjes, los latende naden en PVC materiaal wat broos wordt. Het is dus erg van belang dat je het zwembad goed droog opbergt. Daarom is de volgende stap het droogmaken van de liner met een schone droge doek. Vergeet vooral de naden niet!

Vervolgens kun je het zwembad afbreken. Wanneer je een zwembad hebt met frame schuif je de buizen voorzichtig uit elkaar en droog je ze eventueel af wanneer er water is achtergebleven. Houd de buizen goed bij elkaar en pak ze zo nodig samen in, zo verklein je het risico op het kwijt raken van onderdelen. Tot slot laat je de liner (zonder frame) nog 1 á 2 dagen luchten in de zon, totdat deze helemaal droog is.

Stap 3: Opvouwen & opbergen

<p> Het einde is in zicht! Je hebt het zwembad leeg laten lopen, gedroogd en afgebroken. Nu is de laatste taak het opvouwen en opbergen van het zwembad. Voor het opvouwen van de liner hebben we de ultieme anti-plak tip, namelijk talkpoeder. Wanneer je talkpoeder over de liner spreidt plakt deze niet vast en kun je je zwembad volgend jaar vlekkeloos uitvouwen. Tot slot berg je het zwembad vorstvrij op.