Fitness opleidingen

Fitness opleidingen

april 1, 2020 0 Door Bart Jans

Alles wat je moet weten over het aanbod anno 2020

De sportscholen puilen tegenwoordig uit van de leden. Het trainen van je lichaam is de laatste jaren een echte hype geworden. Veel jongeren maar ook mensen van een wat oudere leeftijd weten de sportschool te vinden. Dit is ook niet gek als er wordt gekeken naar de vele influencers die tegenwoordig op dit gebied actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Joel Beukers of een Nochtli, fitness infleuncers die de laatste jaren een grote fanbase opgebouwd hebben met content gericht op fitness. Der fitness branche is de laatste jaren dan ook flink gegroeid. Volgens een rapport van GWI Welness, een groot instituut voor het welzijn van de mens, was de wereldwijde fitnessindustrie in 2019 maar liefst 828,2 miljard dollar waard. Ook namen het aantal fitnessclubs en lidmaatschappen toe. Denk bijvoorbeeld aan de sportschool keten Basic Fit, zij streven er naar om voor het jaar 2021 maar liefst 1000 fitnessclubs geopend te hebben. 

Nu snappen wij dat het voor veel mensen dus interessant wordt om een sport gerelateerde opleiding te gaan volgen aangezien het dus echt een hedendaagse trend is.

Nu zijn er een paar kleine problemen waar jij als aspirant-fitnessinstructeur tegen aan kunt lopen. Zo zijn er veel verschillende soorten opleidingen en certificaten en hoe weet jij nou welke jij nodig hebt om jouw doel te kunnen bereiken? Om je hiermee op weg te helpen geven wij in dit artikel algemene informatie over de fitnessbranche anno 2020 en de vele verschillende opleidingen die worden aangeboden. Ook gaan we kort in op verschillende locaties waar veel opleidingen worden aangeboden zodat jij na het lezen van dit artikel precies weet wat je moet doen.

De fitnessbranche anno 2020

De Nederlandse fitnessbranche is de laatste jaren flink in beweging. Met wel 2000 fitnessclubs en meer dan 4000 actieve personal trainers is het een drukte van jewelste. Het is dus ook niet gek dat er tegenwoordig veel opleidingen en cursussen op het gebied van fitness worden gegeven.

Wereldwijd telt de fitnessbranche 201.000 verschillende clubs die samen goed zijn voor 174 miljoen betalende leden. In Nederland is de groei vooral te wijten aan het ontstaan van kleine clubs ook wel fitness boetieks genoemd en de uitbreiding van grote ketens zoals Basic Fit. 

Op het gebied van het werven van leden vindt 50 procent van de inschrijvingen onlineplaats. Kortom zit de fitnessbranche dus in een stijgende lijn en daar kunt u maar beter van profiteren.

Een ander verschijnsel wat zich in steeds grotere mate laat zien binnen de fitnessbranche is het gebruik van influencers. Doordat iedereen tegenwoordig gemakkelijk een grote groep mensen kan bereiken via sociale media platformen zoals Instagram, Facebook of Twitter wordt het gebruik van influencers dus steeds belangrijker. Goede voorbeelden van bekende Nederlandse influencers op het gebied van fitness zijn Joel Beukers of Nochtli. Deze twee hebben binnen korte tijd honderdduizenden volgers weten te verzamelen door het produceren en delen van leuke content op het gebied van sport en bewegen. Zo is Joel Beukers bekend van zijn slogan “ga voor goud” en verovert Nochtli het internet met haar handige video’s over oefeningen die je thuis kunt doen.

Enkele leuke en belangrijke fitnesstrends voor 2020 

 • Personal training: personal training is een echte trend is 2020. Steeds meer mensen merken dat één op één training voor hun het beste werkt.
 • Groepstrainingen: groepstrainingen zijn een echte trend geworden in 2020. Denk bijvoorbeeld aan de vele groepslessen die worden aangeboden op het gebied van cardio of spinning
 • Trainen met je eigen lichaamsgewicht
 • Yoga: yoga is ook een echte fitnesstrend anno 2020. De populaire vorm van therapie zorgt ervoor dat uw lichaam en geest volledig tot rust komen. Daarnaast is het ook nog eens erg gezond voor je lichaam

Een greep uit het aanbod fitnessopleidingen

Personal trainer opleiding

Indien je aan de slag wilt gaan als personal trainer zal je eerst de benodigde opleiding moeten volgens. De eerste opleiding die u moet behalen indien u mensen wilt gaan begeleiden als personal trainer is de Fitness A opleiding ook wel Fitvak A genoemd. Indien u aan de slag wilt als personal trainer zal dit de basis zijn. Veel aanbieders van opleidingen op dit gebied bieden ook een spoedvariant aan.

Voor het volgen van de opleiding Fitnesstrainer A is geen vooropleiding vereist. Wel moeten de deelnemers binnen Nederland 16 jaar of ouder zijn. Bij de meeste aanbieders komt de volgende inhoud aan bod:

 • Anatomie
 • Inspanningsfysiologie
 • Biomechanica
 • Krachttraining
 • Voedingsleer
 • Trainingsleer

Hiernaast is een vereiste dat de student stage loopt voor onbepaalde tijd om ervaring op te doen binnen de fitness branche. 

Health coach

Aangezien steeds meer mensen tegenwoordig hun toevlucht zoeken in personal training aangezien zij toch wat extra motivatie nodig hebben is het niet gek dat zij misschien niet enkel hulp nodig hebben bij het trainen. Vaak hebben ze ook hulp nodig met het omgooien van hun levensstijl, alleen sporten zal bij veel mensen immers niet het verschil maken. Het is daarom verstandig om een opleiding tot health coach te volgen indien je geïnteresseerd bent in een sport gerelateerde opleiding. Zo kun je cliënten niet alleen helpen met het trainen zelf maar ook met hun leef- en voedingsstijl. Tijdens de opleiding wordt je dan ook klaargestoomd tot een echte coach met de benodigde luistervaardigheden. Je bent na de opleiding in staat om:

 • effectief te communiceren met cliënten
 • de motivatie van de cliënt te helpen vergroten
 • cliënten te ondersteunen, zowel fysiek als mentaal

Power Yoga

Zoals al eerder besproken bij trends is yoga anno 2020 erg populair onder veel sporters. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar zorgt ook voor rust. Het is daarom verstandig voor mensen die graag een sport gerelateerde opleiding willen volgen om eens te kijken naar de opleiding power yoga. Met deze opleiding wordt je binnen korte tijd klaargestoomd tot een capabele yoga instructeur. Binnen de opleiding zal worden ingegaan op punten zoals:

 • De geschiedenis van yoga
 • De verschillende vormen van yoga
 • Wat power-yoga is
 • De betekenis van het beoefenen van yoga

Diploma’s en certificering

Indien u erover denkt om een sport gerelateerde opleiding te volgen is het erg belangrijk dat u goed kijkt naar het soort diploma of certificaat wat u behaalt. Niet alle diploma’s en certificaten worden immers erkend binnen Nederland of andere landen. Zo moet je ervoor zorgen dat je een opleiding volgt die NL-actief erkend is. NL-actief is de branchevereniging voor Nederlandse bedrijven die actief zijn binnen sport- en bewegen. Indien je opleiding niet NL-actief erkend is loop je het risico dat je bij sommige sportscholen bijvoorbeeld niet werkzaam kunt zijn als personal trainer.

Verder is het belangrijk dat je nagaat of je opleiding wel EREPS-erkend is. EREPS staat voor European Register of Exercise Professionals en is de toezichthouder binnen voor de sportbranche binnen Europa. Indien je opleiding niet EREPS-erkend is kan je het risico lopen dat je binnen of buiten Nederland niet aan de slag kunt als personal trainer. Let hier dus altijd goed op!