Fitter met koolhydraatarme recepten

Fitter met koolhydraatarme recepten

februari 19, 2022 0 Door Bart Jans

Een kleine verandering kan je al een stuk fitter maken. Als je een grote eter bent, klinkt dat misschien als een uitdaging. Maar dat hoeft helemaal niet. Kies bijvoorbeeld voor koolhydraatarme recepten. Koolhydraten kunnen namelijk hoog in de calorieën lopen. Maar er zijn alternatieven voor koolhydraatrijke producten, zoals bloemkoolrijst in plaats van witte rijst. Daar zitten veel minder calorieën en koolhydraten in. Dus je kunt er rustig een extra portie van opscheppen. Zo kun je evenveel blijven eten, met een kleine aanpassing in wat je precies eet. Neem bijvoorbeeld knolselderij puree als koolhydraatarm alternatief voor aardappelpuree.

Groente als vervanger voor koolhydraatrijke producten

We eten allemaal graag een maaltijd met aardappels, pasta of rijst. Of gewoon een pizza. Al deze producten hebben tegenwoordig een koolhydraatarme tegenhanger. Een groentevariant. Je kunt ze zelf maken – ideaal voor de keukenprins(es), maar ook gewoon in de supermarkt halen. In groenten zitten minder koolhydraten en de koolhydraten die in de groenten zitten zijn de juiste, vezelrijke koolhydraten. In dingen als witte rijst en pasta zitten vaker enkelvoudige koolhydraten. Die worden sneller omgezet in vet en geven minder lang een verzadigd gevoel. Bovendien krijg je zo gemakkelijker groente in je voeding die je anders misschien misloopt.

Voldoende energie op een gezonde manier

Koolhydraatrijke producten zijn vaak ook rijk aan calorieën, in ieder geval in verhouding tot hun groene tegenhangers. Als je dus te veel calorieën binnenkrijgt, kun je dit eenvoudig verlagen door te kiezen voor bloemkoolrijst, bloemkoolbodempizza, knolselderij puree, courgettespaghetti en nog veel meer. Ook als je moeite hebt met binnen je calorieën blijven of als je graag meer groenten zou eten zijn dit fijne alternatieven. Een schep aardappelpuree heeft meer calorieën dan een schep knolselderij puree. Je kunt er dus meer van eten en dat draagt tegelijkertijd bij aan je groente inname op een dag.