Geef tuinafval een tweede leven

Geef tuinafval een tweede leven

maart 22, 2021 0 Door Bart Jans

We zijn geneigd ons tuinafval direct in de afvalbak te gooien of dit weg te brengen naar een milieustraat. Maar wist je dat je er veel goede dingen mee kunt doen in je tuin? Veel soorten tuinafval hebben nog voedingsstoffen in zich waar je onder andere je planten heel blij mee kunt maken. Wij leggen je uit welke soorten tuinafval je kunt hergebruiken en waarvoor. En wat voor materiaal je hiervoor het beste kunt gebruiken, zoals hakselaars.

Bladeren

Heb je veel herfstbladeren in je tuin? Verzamel ze! Herfstbladeren zijn goed te gebruiken als mulchmateriaal waarmee je onder andere de grond van je moestuin beschermd. Bovendien zorgen de bladeren voor een verrijking van de bodem door hun voedingsstoffen.

Een ‘blote’ bodem heeft een grote kans op bodemerosie. Bij bodemerosie wordt de bovenste laag grond weggespoeld door regen en wind. Dit leidt vervolgens tot aantasting van de bodemstructuur en het verdwijnen van voedingsstoffen.

Gemaaid gras

Gemaaid gras kan op verschillende manieren worden hergebruikt. Een eerste manier is het gemaaide gras verspreiden over het gazon. Wanneer je maaier niet over een mulchfunctie beschikt kun je dit ook gewoon handmatig doen.

Door gemaaid gras over je gazon te verspreiden zorgt het voor extra voedingsstoffen. Bovendien zorgt deze laag in de winter voor extra bescherming van het gazon.

Een tweede manier om gras te hergebruiken is om het, net zoals bij de herfstbladeren, te gebruiken als bodembedekker.

Snoeimateriaal

Ook je snoeimateriaal kan prima worden hergebruikt. Dikkere takken kun je tot kleinere stukken knippen en gebruiken in je houtkachel of openhaard. Daarnaast kun je versnipperde takken gebruiken als mulchmateriaal. Houtsnippers zijn een leuke toevoeging aan je tuin, zorgen dat de grond niet uitdroogt, dat de bodemstructuur verbetert én weerhouden de groei van onkruid.

Compost maken

Naast de hierboven genoemde manieren om het afval te hergebruiken, kun je al deze materialen ook gebruiken om compost te maken. Samen met groente- en fruitafval kun je van je tuinafval een composthoop maken. Het is een milieuvriendelijke manier om de bodem te voorzien van voedingstoffen. Voor het maken van een goede composthoop moet je echter wel met een aantal zaken rekening houden. Lees jezelf hier goed op in voordat je begint.