Hebben mannen moeite met het vaderschap omdat ze later volwassen worden?

Hebben mannen moeite met het vaderschap omdat ze later volwassen worden?

maart 29, 2021 0 Door Bart Jans

Je bent als jongeman voor de wet meerderjarig als je de leeftijd van 18 jaar bereikt, maar dat zegt nog niets over volwassenheid. In de praktijk zijn mannen pas veel en veel later volwassen te noemen. Dat heeft er onder meer mee te maken dat mannen op steeds latere leeftijd vader worden. Het gemiddelde komt ongeveer uit op een leeftijd van 34 jaar. Als er een baby op komst is, neemt de verantwoordelijkheid toe, maar dat gebeurt ook niet van de ene op de andere dag. Onzekerheid speelt daarbij een rol en er is zelfs wel eens onzekerheid over de vraag of je wel de vader bent van het ongeboren kind. Een vaderschapstest tijdens zwangerschap kan die onzekerheid in elk geval wegnemen. Een dergelijke test is met een moderne methode op een veilige manier uit te voeren. Dan rest de vraag op welke manier volwassenheid en vaderschap met elkaar verbonden zijn. Hoe dat zit ontdek je hier.

Mannen pas echt laat volwassen

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd, waaruit blijkt dat mannen pas laat volwassen zijn. Een van de onderzoeken komt van Crown Clinic in Manchester waaruit bleek dat mannen pas vanaf de leeftijd van 54 jaar echt volwassen zijn. Dat heeft onder meer te maken met het op latere leeftijd vader worden en met financiële druk. Er is ook een onderzoek geweest waarop de leeftijd van volwassenheid van mannen wat lager ligt, namelijk op 43 jaar. Bij de komst van een kindje verandert er van alles voor de aanstaande vader, waarbij de verantwoordelijkheid over een klein minimensje ineens immens wordt. Het is natuurlijk fantastisch om vader te worden, maar het nieuws kan ook een beklemmend gevoel geven. Of misschien schiet je wel in de stress als je ineens hoort dat er een kindje op komst is. Dat is overigens een reactie die wel vaker voorkomt.

Moeite met vaderschap

Moeite met het vaderschap kan allerlei oorzaken hebben. Het is niet zo dat het later volwassen worden als de oorzaak is te noemen. Mannen zitten op de gemiddelde leeftijd van 34 jaar met vader worden bijvoorbeeld in een bepaalde levensfase. Op deze leeftijd is de carrière vaak een belangrijk thema in het leven. Bovendien is het zo dat aardig wat mannen helemaal niets tot weinig met baby’s hebben als ze nog zo klein zijn. Dat kan ook leiden tot moeite met het vaderschap in de beginperiode. Mannen vinden het vaak leuker dan de kinderen wat groter zijn. Bijvoorbeeld vanaf het moment dat kinderen gaan lopen en praten. 

Babytijd lastig voor mannen

Dat de babytijd vaak wat moeilijker is voor mannen dan voor vrouwen is niet vreemd. Helemaal als het kindje geen fles krijgt en de moeder dus alle verantwoordelijkheid voor de voeding op zich neemt. Bovendien is er tussen moeder en kind in de buik al een band ontstaan en bouwen vaders pas na de geboorte een echte band op met het kind. Baby’s zijn ook nog eens heel klein en kwetsbaar en daar hebben mannen ook nog wel eens moeite mee om goed mee om te gaan. Er zijn dus allerlei redenen aan te dragen waarom mannen moeite met het vaderschap hebben. Het later volwassenen worden maakt daar mogelijk deel vanuit, maar is niet altijd de belangrijkste reden. Bovendien zijn er natuurlijk genoeg mannen die nog niet echt volwassen zijn, maar helemaal geen moeite hebben met het vaderschap.