Hier moet je op letten als je een tweedehands buitenboordmotor koopt

Hier moet je op letten als je een tweedehands buitenboordmotor koopt

juli 6, 2021 0 Door Bart Jans

Wil je graag een buitenboordmotor kopen? Het is goed mogelijk om dit tweedehands te doen: je bent dan een stuk goedkoper uit. Het is wel erg belangrijk om op een aantal zaken te letten, op deze manier koop je een buitenboordmotor die aan je wensen voldoet en waar je lange tijd mee kunt doen. Niet alleen de kracht van de motor speelt een belangrijke rol, maar ook onderdelen zoals impellers en de schroef zijn onmisbaar bij een goede buitenboordmotor.

Kies de juiste motor

Bepaal de kracht van de motor op basis van de boot waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Een visbootje of rubberboot vraagt om een andere type motor dan een speedboot of een sloep. Hoe groter de afstanden zijn die je gaat varen, hoe krachtiger de motor moet zijn. Neem je een te kleine motor, dan moet deze op een hoog toerental draaien en dit komt de levensduur van je motor niet ten goede.

Losse onderdelen controleren

Kijk ook goed naar de onderdelen van een buitenboordmotor, zoals de impeller. De impeller is een schoepenrad dat in de cliniderhuis van de motor draait. Het zuigt water aan en pompt dit verder in het koelcircuit van de motor. De impeller moet in goede staat zijn, en vooral bij tweedehands motor is het dan ook erg belangrijk om dit te controleren. Het is daarnaast altijd aan te raden nog een tweede impeller aan te schaffen zodat je deze altijd direct kunt vervangen zodra de oude niet meer goed functioneert.

Verder is het nog belangrijk om naar de schroef van de motor te kijken. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om het aantal bladen, de stand van de bladen en de diameter. Een te kleine schroef of te grote schroef geeft niet het juiste vermogen af: het is dan ook belangrijk hierop te letten. Daarnaast is ook het materiaal een belangrijk aandachtspunt. Schroeven van staal of brons geven de beste prestaties. Aluminium is voordelig, maar ook kwetsbaar.