Hoe cool zijn elektrische haarden nu eigenlijk?

Hoe cool zijn elektrische haarden nu eigenlijk?

juli 9, 2020 0 Door Bart Jans

Je houdt wel van een spectaculaire vlammenzee, maar hete blokken hout en een hoop rook uit je schoorsteen zie je niet zo zitten. Dan is een elektrische haard misschien wel de meest coole oplossing voor jou. Ze zorgen overal in huis waar er een stopcontact aanwezig is voor een boeiend vlammenspel. Hoe cool zijn elektrische haarden eigenlijk?

Elektrische haarden zijn stoer

We mogen dan allang niet meer in een berenvel rondlopen, in onze genen zit nog altijd iets verborgen van de oermens. Ooit zaten we met zijn allen rond het vuur. Als mannen onder elkaar, kluivend aan een stuk vlees, elkaar stoere verhalen vertellend over de jacht van de afgelopen dag. Of we beschermden onszelf tegen de kou en zaten lekker warm met vrouw en kinderen naar het vlammenspel te kijken. Het waren stoere tijden en ze spreken meer tot de verbeelding dan wanneer je met ze allen naast de centrale verwarming zit of het moet hebben van een anonieme vloerverwarming. We zijn moderne wezens en genieten van modern comfort, maar stiekem verlangen we toch nog een beetje terug naar die oude oertijd. Toen we nog stoer waren en echte kerels. Genieten van de realistische vlammen van de elektrische haard maakt op een nieuwe, baanbrekende manier de oermens in ons wakker. Alsof we het vuur opnieuw hebben uitgevonden. Zeg nu zelf, dat is toch wel erg stoer.

Met een elektrische haard haal je de nieuwste technologie in huis

Wie van moderne technologie houdt, kan namelijk zijn hart ophalen bij de elektrische haard. Het is een super cool gadget met dansende vlammen die maar nauwelijks van echte vlammen zijn te onderscheiden. Met behulp van moderne en slimme technologie worden de vlammen op een hele realistische manier nagebootst. Zo past het merk Dimplex bijvoorbeeld op een fantastische manier de Opti-Virtual techniek toe. Deze techniek is gebaseerd op Pepper’s Ghost. Dit is een truc die oorspronkelijk werd toegepast in het theater waardoor er de illusie van een geestverschijning kon worden gecreëerd. Hetzelfde principe werd later ook toegepast bij grote attracties, zoals in het Spookslot van de Efteling. Deze technologie is inmiddels nog verder ontwikkeld en wordt nu ook toegepast in de nieuwste serie elektrische haarden. Het geeft de perfecte illusie van een levensechte vlammenzee inclusief wegspringende en knisperende vonkjes. Ook de Opti-Myst technologie zorgt voor levensecht vuur. Dat gebeurt met behulp van water, halogeenlampen en een verdamper. De waterdamp geeft het idee alsof er rook opstijgt uit het vuur. Naast Dimplex zijn ook Element 4, Helex, Faber en Dru bekende merken die je kunt vinden bij de betere leverancier van elektrische haarden. Al deze merken maken gebruik van diverse technieken.

Elektrische haarden zijn super flexibel

Voor de open haard of de houtkachel heb je een schoorsteen nodig. Die moet je ook op zijn tijd (laten) schoonmaken en je hebt er goed gedroogd hout voor nodig om het vuur aan te steken. Wanneer het hout nog te nat is, zorgt dat voor veel rookontwikkeling en dat is zowel voor de buren als het milieu geen pretje. Met een elektrische haard is dat verleden tijd. Je hebt er geen schoorsteen of hout voor nodig. Bovendien kun je hem overal in huis plaatsen, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Daarnaast zijn er zowel losstaande modellen verkrijgbaar als elektrische haarden die je kunt ophangen of helemaal inbouwen. Dit type haard is in de eerste plaats bedoeld als sfeerhaard. Wil je echter meer dan een alleen sfeer, dan zijn er ook elektrische haarden verkrijgbaar die zorgen voor een aangename warmte.