Hoe zit het toch met die nieuwe wet?

Hoe zit het toch met die nieuwe wet?

oktober 26, 2021 0 Door Bart Jans

Steeds meer mensen bestellen spullen op buitenlandse webshops. Sinds 1 juli 2021 is er een nieuwe wet waardoor er een hoop commotie ontstond. Mensen die spullen bestellen op websites als Ali Express of Wish waren bang dat de prijzen flink zouden gaan stijgen. De nieuwe wet vond iedereen maar behoorlijk ingewikkeld. Echter is de wet helemaal niet zo ingewikkeld. Er is ook bijna niets veranderd sinds de wetswijziging. Verkopers op Ali Express en Wish kunnen nog met een gerust hard een pakket versturen.

Alle nieuwe regels voor jou uitgelegd

De wet waar iedereen zo van onder de indruk was is eigenlijk heel simpel. Voor deze wet was er een btw-vrijstelling tot 22 euro. Dat is nu niet meer aan de orde. Als je een pakket besteld op een webshop buiten de EU dan moet je BTW betalen. Eigenlijk heel logisch. Als de kopende partij dit niet doet bij het bestellen van het pakketje omdat dit bijvoorbeeld niet bij de prijs zit inbegrepen dan moet de koper de BTW betalen als het pakketje binnenkomst bij de douane, je betaalt dan inklaringskosten. Overigens zijn zendingen tot 150 euro wel vrijgesteld voor invoerrechten.

Iedereen kan weer lekker gaan shoppen!

Alle shop liefhebbers kunnen dus weer rustig ademhalen. En alle verkopers kunnen weer lekker pakketten versturen via bijvoorbeeld Cheap cargo. Je kan als je goed oplet lekker gaan shoppen en dus ook op webshops buiten de EU. Het enige wat veranderd is dat je een klein beetje BTW moet betalen als je een product koopt. Maar dit is slechts een klein bedrag. Zorg er gewoon voor dat je kijkt op de website waar je bestelt of de BTW er al bij zit zodat je achter niet extra hoeft te betalen! Dit is natuurlijk zondeā€¦ Er zijn dus geen gekke boetes of torenhoge bedragen die extra gevraagd gaan worden. En de wet die veranderd is valt ook reuze mee.