Hoevaak per week moet ik sporten?

Hoevaak per week moet ik sporten?

november 25, 2020 0 Door Bart Jans

Er is veel speculatie rond deze vraag in de fitnesswereld. Dit komt omdat het antwoord per persoon verschilt op basis van het soort sport, de huidige fysieke krachten en de doelen. In deze blog ga ik uitleggen waarom 5 á 6 keer per week trainen optimaal is.  

Dagelijkse beweging 

Het is belangrijk om vaak te oefenen, omdat uit onderzoek blijkt dat regelmatig sporten de levensduur van een persoon aanzienlijk kan verbeteren. Een zittende levensstijl heeft dus een nadelig effect op het menselijk lichaam. Het is daarom goed om elke dag voldoende beweging te krijgen. 5 á 6 dagen per week kan je tijd vrijmaken om deze dagelijkse beweging te krijgen in de vorm van een training. 

Afwisseling 

5 á 6 dagen per week hard trainen op kracht is niet goed voor het lichaam. Je spieren hebben namelijk rust nodig om sterker te worden. Het is cruciaal om regelmatig verschillende spiergroepen te trainen. Als je alleen cardio doet of alleen gewichten optilt, is het belangrijk dat je verschillende oefeningen in je wekelijkse training gaat opnemen. Het meest optimale wat voor mij werkt is een afwisseling van krachttraining en cardio. Elke dag ben ik dus in de sportschool te vinden, de ene dag om een spiergroep te trainen en de andere dag om een groepsles HIIT-training te volgen. Met voldoende afwisseling word je heel fit terwijl je spieren genoeg rust krijgen.  

Sportschoolkeuze 

Om afwisseling te hebben met het sporten is het belangrijk om een sportschool te hebben waar dat mogelijk is. Neem bijvoorbeeld een abonnement bij All-in Fitness, een sportschool in Utrecht. Zoals de naam als zegt kan je hier onbeperkt, veel verschillende sporten beoefenen. All-in Fitness is een absolute aanrader als je op zoekt bent naar een sportschool Utrecht, omdat je bij hen bijvoorbeeld de ene dag je kracht kan trainen, en de andere dag een HIIT-training kan volgen.