Hoogslapers: voor- en nadelen

Hoogslapers: voor- en nadelen

mei 18, 2020 0 Door Bart Jans

Bijna elk kind houdt van ze, maar ouders zijn vaak verdeeld als het gaat om hoogslapers. Sommigen houden van hun ruimtebesparende eigenschappen, anderen denken dat ze gevaarlijk en ontoegankelijk zijn. In dit artikel komen de voor- en nadelen van hoogslapers voor kinderen naar voren.

Een veelzijdige ruimte

Geef toe, hoogslapers bieden dat gevoel van een schuilplaats en een hol waar we als kinderen van hielden. Verborgen in dit hoge toevluchtsoord kunnen kinderen hun eigen wereld uitvinden en hun fantasie de vrije loop laten. De ladder is als een passage en kinderen houden van het gevoel dat ze altijd spelen. De eigenlijke functie van het bed wordt soms verbannen naar de tweede plaats.

Voor jongere kinderen is het lagere niveau vaak een speelterrein. In feite wordt een hoogslaper overdag vergeten en wordt het een plek om plezier te hebben of speelgoed, kleding en andere items te bewaren. Enkele jaren later wordt deze flexibele ruimte een bureau. Sommige bedden van gemiddelde hoogte hebben geïntegreerde laden en kasten. Deze alles-in-één oplossingen staan ook bekend als combinatiebedden of gecombineerde bedden/bureaus.

Wat is de juiste leeftijd voor een hoogslaper?

Vanwege de trappen of ladders die beklommen moeten worden om toegang te krijgen tot een hoogslaper, zijn ze niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. Jouw kind moet zelfverzekerd zijn en zelfstandig op en neer naar het bed kunnen klimmen. Wil je met twee jongere kinderen een kamer delend, dan zijn stapelbeden de ideale oplossing. Het jongste kind kan, zeker als ze jongen zijn dan vijf, veilig in het onderste bed slapen, terwijl het oudere kind het bovenste bed kan bezetten.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Alle hoogslapers moeten voorzien zijn van vaste velgen of rails die vrij hoog zijn en elk risico op vallen kunnen voorkomen. Vergeet niet dat een hoogslaper stevig aan de muur moet worden bevestigd om te voorkomen dat het omvalt of verzwakt raakt. Slaapkamers zijn plekken om te spelen, dus meubels moeten robuust zijn.

De hoogte van een hoogslaper hangt af van de hoogte van het plafond. Als het te laag is, kan jouw kind niet bewegen zonder het risico te lopen met zijn hoofd tegen het plafond te stoten, wat nauwelijks prettig is. De lengte van jouw kind is ook een essentiële factor bij het maken van jouw keuze. Naarmate ze groeien, kunnen ze merken dat ze niet meer rechtop kunnen zitten.