Is handelen in CFD’s iets voor mij?

december 21, 2021 0 Door Bart Jans

Als je wilt gaan beleggen dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt aandelen van een bedrijf kopen en deze op een hopelijk goed moment met winst verkopen. Als aandeelhouder krijg je soms ook dividend als het bedrijf het goed doet. Hierover betaal je wel belasting. Een andere optie zijn CFD’s, deze afkorting staat voor Contract For Difference. De CFD betekenis is ook meteen waar deze certificaten voor staan. Je koopt en verkoopt ze in de hoop dat je het koersverloop goed voorspelt. Het bijzondere is dat je ook winst kunt maken als de koers lager is dan bij aankoop.

Waar koop ik CFD’s?

Je koopt CFD’s op dezelfde manier als aandelen of obligaties. Dat gaat meestal via een broker. Vandaag de dag kun je vrijwel alles online regelen. Een broker brengt altijd kosten in rekening. Bij CompareAllBrokers kun je online brokers met elkaar vergelijken en zo de beste voor jou kiezen. Veel online brokers hebben een optie om een speelaccount aan te maken. Je kunt dan handelen in aandelen of CFD’s zonder dat het je geld kost, je handelt met fictief geld. Uiteraard krijg je geen winst uitgekeerd maar ook van een fors verlies merk je niets. Het is de ideale manier om te ontdekken hoe alles werkt en of deze manier van geld verdienen iets voor jou is. 

Waarvoor kun je CFD’s kopen?

Je kunt CFD’s kopen voor aandelen van een bedrijf. Maar daarnaast zijn ze ook te koop voor wisselkoersen en grondstoffen. Zo kun je een CFD kopen waarin je het koersverschil tussen de Euro en de Dollar voorspelt, of tussen het Britse Pond en de Dollar of de Japanse Yen en de Euro. Een CFD voor grondstoffen gaat over de prijs voor goud, ruwe olie, katoen of iets anders. Je kunt ook een CFD kopen waarmee je de koers op een beurs voorspelt zoals de AEX of de Nasdaq. 

Zitten er risico’s aan CFD’s?

Voor de handel in CFD’s moet je je wel verdiepen in de markt. Als je CFD’s wilt kopen voor valuta dan moet je weten hoe de twee munten waarmee je handelt ervoor staan. Het is over het algemeen niet handig om zomaar iets te gokken. Je moet een gefundeerde voorspelling kunnen doen over het koersverloop. Die is vaak afhankelijk van de economische situatie in de wereld. Een oorlog, een regeringscrisis maar bijvoorbeeld ook de uitbraak van Covid-19 kunnen grote invloed hebben op het verloop van koersen. Niet alleen bij valuta maar ook bij indices en aandelen. 

Snelle handel met CFD’s

Je moet er rekening mee houden dat de handel met CFD’s snel gaat. Je gaat een aankoopverplichting aan maar krijgt de valuta, aandelen of grondstof niet daadwerkelijk in handen. Enkele dagen later of zelfs op dezelfde dag verkoop je weer. Doe je dat met winst dan is de winst voor jou. Maar dat geldt uiteraard ook voor een verlies. Handelen met CFD’s klinkt leuk en als een goede manier om gemakkelijk geld te verdienen. Maar pas er wel mee op en doe het alleen als je voldoende kennis van zaken hebt over de aankopen die je doet.