Is recreatief drugsgebruik wel zo onschuldig?

Is recreatief drugsgebruik wel zo onschuldig?

december 20, 2022 0 Door Bart Jans

Wanneer je aan het eind van de week graag even tot rust komt met een jointje ben je zeker niet de enige. Cannabis roken op z’n tijd kan weinig kwaad, al zitten er ook zeker schadelijke effecten aan het regelmatige gebruik ervan. Besluit je om met mate te blowen, dan kun je overwegen een zogenaamde wiet grinder aan te schaffen. Met deze handige apparaatjes versnijd je je wiet gemakkelijk en snel, zonder het onhandige gepluk dat vaak komt kijken bij het handmatig vermalen van cannabis.

De wiet grinder in het kort

De wiet grinder of cruncher is dus een klein object waarmee je cannabistoppen vermaalt. Hoewel grinders er in alle soorten en maten zijn, bestaat het apparaat in essentie uit twee delen, die in elkaar passen. Aan de binnenzijde van beide delen bevinden zich pinnetjes of mesjes, die langs elkaar heen wrijven wanneer de grinder gebruikt wordt. Hierdoor worden de cannabistoppen uit elkaar getrokken, en blijft er een laag kruimeltjes over op de bodem van de grinder. Doordat beide delen van de grinder naadloos op elkaar aansluiten voorkom je met dit apparaatje bovendien dat er stukjes wiet wegwaaien of op de grond vallen.

De voordelen van een wiet grinder

Ervaren blowers weten wellicht dat je wiet ook met de hand kunt vermalen. Dit valt echter niet altijd mee. De ene cannabistop is namelijk de andere niet. En soms druk of trek je onbedoeld wat harder, bijvoorbeeld wanneer je moe bent of koude handen hebt. Hierdoor kan het voorkomen dat je de wiet plet in plaats van vermaalt, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Een tweede voordeel van wiet grinders is dat je ze voor alle soorten wiet kunt gebruiken. In principe is een wiet grinder trouwens ook een geschikt instrument om andere kruiden te vermalen. Zo kun je met een grinder bijvoorbeeld je eigen kruidenmix malen voor in een vaporizer. 

De nadelen van recreatief gebruik van cannabis

Deskundigen zijn het er over eens dat wiet roken niet zoveel ernstige consequenties heeft als het gebruik van veel andere drugs. In sommige gevallen kan cannabis zelfs positieve effecten hebben op de gezondheid. Zo vermindert het pijn, en kan wiet helpen tegen misselijkheid en een verminderde eetlust. 

Toch is het nuttigen van cannabis niet geheel onschuldig. De eerste reden hiervoor is de aantasting van je longen. Wanneer je wiet tot je neemt door middel van roken, adem je flink wat teer in. Het percentage teer in een joint is vaak zelfs vier keer zo hoog als dat in een sigaret. Daar komt nog bij dat mensen die blowen over het algemeen dieper inhaleren dan rokers van sigaretten doen. Hierdoor richt de rook van een joint dus nog meer schade aan in je longen dan sigarettenrook al doet. Ook andere problemen die met ‘gewoon’ roken gepaard gaan, zoals een slechte huid en tandvleesschade, treden op bij het roken van joints. Daarnaast kan regelmatig blowen voor jongeren tot problemen met de hersenontwikkeling leiden. Je grijze massa is namelijk nog tot je 25ste volop in ontwikkeling. Wie vaak een joint rookt kan onder meer blijvende problemen krijgen met het geheugen en het controleren van emoties.