Kind leren fietsen (tips & tricks)

Kind leren fietsen (tips & tricks)

augustus 4, 2021 0 Door Bart Jans

Fietsen is een vaardigheid die je niet kunt missen als je hier in Nederland woont. We hebben het bijna allemaal geleerd en het is een enorm handige manier om je gemakkelijk en vrij te kunnen bewegen. Voor kinderen is dit enorm leuk. Dus schaf die kinderfiets aan en volg deze tips en tricks om je kind te leren fietsen. Voor je het weet gaan jullie samen een rondje fietsen door de buurt en binnen no time zie je jouw kindje alleen wegfietsen naar school.

Nog voor de eerste les

Als je al met de kinderfiets in de hand staat heb je misschien niet meer zo veel aan deze tips, maar ook voor de eerste fietsles zijn er dingen die bijdragen bij het leren fietsen. Begin zo vroeg mogelijk met het ontwikkelen van de motoriek en balans van je kleintje. Begin zo vroeg mogelijk met een loopfiets. Dit is enorm leuk voor een kind en vallen is ook niet zo erg. Als je zo klein bent, ben je al erg dicht bij de grond.

Begin pas als je kindje er klaar voor is

De volgende tip is om pas te beginnen als jouw kind er klaar oor is. Sommige peuters of kleuters kunnen al heel vroeg fietsen, anderen hebben pas later interesse om te leren fietsen. Wanneer je kind hier nog geen zin in heeft gaat het waarschijnlijk niet lukken en wordt het een frustrerende situatie voor beide.

De eerste les

Wanneer je dan eenmaal begin met de eerste fietsles is het van belang om dit te doen op een goed passende fiets. Heb je de juiste kinderfiets gevonden? Begin dan met je kind op de fiets te laten stappen terwijl jij het achterwiel tussen je benen klemt en de fiets vasthoudt bij het zadel. Zo kan je kind veilig voor het eerst opstappen. Laat je kind even alles voelen, houd de handvaten stevig vast, zet de voeten goed op de pedalen en test de handremmen of achteruittrap rem. Zo kan je kindje ontdekken wat dit doet. Loop dan voorzichtig naar voren terwijl je je kind bij de oksels vasthoudt om voor het eerst een stukje te fietsen, veilig in jouw armen. Daarna kun je voorzichtig steeds iets meer loslaten en het tempo opvoeren.