Koolhydraten en magnesium: populaire supplementen voor krachtsporters

Koolhydraten en magnesium: populaire supplementen voor krachtsporters

augustus 31, 2022 0 Door Bart Jans

Koolhydraten zijn de perfecte energieleveranciers. Samen met het mineraal magnesium zijn ze onmisbaar voor het verbeteren van je sportprestaties. Krijg je onvoldoende van deze voedingsstoffen binnen, dan zijn supplementen met koolhydraten of magnesium de ideale oplossing! 

 De werking van koolhydraten

Koolhydraten zijn macronutriënten waarmee ons lichaam energie kan krijgen. Ze bestaan uit moleculen die ook wel bekend staan als sachariden. Deze moleculen kunnen in eenvoudige vorm voorkomen, maar ook in combinatie met andere moleculen of in ketens. Gebruik je koolhydraten die uit ketenmoleculen bestaan, dan zal je spijsverteringsstelsel deze tot de moleculaire eenheid glucose reduceren. Via de bloedbaan bereikt glucose als eerste energiebron de hersenen, weefsels én spieren. Je lichaam heeft veel energie nodig om als sporter fit te kunnen blijven. 

Koolhydraten: onze belangrijkste energiebron

Koolhydraten dienen als de belangrijkste energieleverancier in ons lichaam. Elke gram koolhydraten produceert 4,1 kilocalorieën. Koolhydraten kun je uit je dagelijkse voeding binnenkrijgen. Zo zijn complexe koolhydraten te vinden in rijst, volle granen, bonen, linzen, volkorenpasta kikkererwten en andere voedingsmiddelen. Fruit, melk, honing, bruine en geraffineerde suiker, jam, snoep, gebak en frisdranken bevatten dan weer eenvoudige koolhydraten. Een gezond voedingspatroon kan over het algemeen voldoende koolhydraten voor mensen die weinig tot matig beweging hebben.

Extra koolhydraten en magnesium

Sporters hebben echter veel meer energie nodig. Om beter te kunnen presteren, maken krachtsporters dan ook vaak gebruik van voedingssupplementen die koolhydraten leveren. In veel gevallen hebben deze supplementen een benaming die begint met ‘carbo’. Het is raadzaam om voedingssupplementen slechts te gebruiken onder toezicht van een deskundige en het gebruik ervan te combineren met een goed gebalanceerd voedingspatroon. Net zoals bij koolhydraten het geval is, blijkt magnesium ook onmisbaar voor sporters. Het behoort tot een van de zeven belangrijkste mineralen die je lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig heeft. Een tekort van beide voedingsstoffen kan grote invloed hebben op de sportprestaties. 

De werking van magnesium

Magnesium is essentieel voor het functioneren van ons organisme, grijpt op meer dan 300 cellulaire functies van ons lichaam in en staat aan het hoofd van tal van processen, waaronder het functioneren van organen, afweersysteem en mineraalfixatie. Voedingsmiddelen die aanzienlijke hoeveelheden magnesium bevatten, zijn vis, vlees, noten, volle granen, donkergroene groenten, fruit en peulvruchten. Bij een uitgebalanceerd dieet komt een tekort aan magnesium zelden voor. Sporters hebben magnesium echter in grotere hoeveelheden nodig dan mensen die een zittend leven leiden. Bij een tekort aan magnesium gaan immers de sportprestaties achteruit en vindt herstel langzamer plaats. 

Magnesium voor sporters

Een hoge inname van magnesium is vereist voor het metabolisme van sporters, zeker voor het proces van het omzetten van energiereserves in ons lichaam tot energie die bruikbaar is voor de spieren. Hoe meer inspanning je pleegt, hoe meer magnesium je lichaam nodig heeft. Bovendien is sport een fysieke belasting die een aanpassing van het cardiovasculaire systeem aan de geleverde inspanning vereist. Uit studies blijkt dat fysieke activiteit kan leiden tot magnesiumdalingen. Sporters moeten hier rekening mee houden, juist omdat magnesium de goede werking van de spieren bepaalt en ingrijpt in de synthese van eiwitten die hun samentrekking en coördinatie mogelijk maken. Ga je dus voor optimale sportprestaties, dan zijn magnesiumvoedingssupplementen gewoon onmisbaar!