Kunstgras kopen? Nooit meer grasmaaien!

Kunstgras kopen? Nooit meer grasmaaien!

mei 10, 2023 0 Door Bart Jans

Kunstgras kopen kan inderdaad een goed alternatief zijn voor natuurlijk gras als u op zoek bent naar een onderhoudsarme tuin. Hier zijn enkele voordelen van kunstgras:

Weinig onderhoud: Met kunstgras hoeft u niet meer te maaien, bemesten of onkruid te bestrijden. Het enige onderhoud dat nodig is, is het regelmatig borstelen en verwijderen van bladeren en ander vuil.

Duurzaamheid: Kunstgras is bestand tegen intensief gebruik en kan het hele jaar door mooi blijven, ongeacht het weer.

Geen water nodig: Kunstgras heeft geen water nodig om te overleven, wat zowel milieuvriendelijk als kostenefficiënt is, vooral in gebieden met waterbeperkingen.

Geen allergieën: Mensen met grasallergieën kunnen kunstgras verkiezen boven natuurlijk gras, omdat het geen pollen produceert.

Veelzijdigheid: Kunstgras kan op verschillende ondergronden worden geïnstalleerd en is geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen, zoals sportvelden, speeltuinen en landschapsarchitectuur.

Het leggen van kunstgras is makkelijk zelf te doen

Het leggen van kunstgras is inderdaad een doe-het-zelf-project dat u zelf kunt uitvoeren, mits u de juiste voorbereidingen treft en nauwkeurig te werk gaat. Hier zijn de stappen om kunstgras zelf te leggen:

1. Grondvoorbereiding: Verwijder eerst het bestaande gras en de vegetatie tot een diepte van ongeveer 10 cm. Zorg ervoor dat de ondergrond goed gedraineerd is. Eventueel kunt u extra drainage aanleggen als dat nodig is.

2. Ondergrond egaliseren: Breng een laag van 5-10 cm zand aan en verdicht deze met een trilplaat. Zorg ervoor dat de ondergrond waterpas en stevig is.

3. Geotextiel aanbrengen: Leg een geotextiel-doek over de voorbereide ondergrond om onkruidgroei te voorkomen en extra stabiliteit te bieden.

4. Kunstgras uitrollen: Rol het kunstgras uit en zorg ervoor dat de vezels in dezelfde richting liggen. Gebruik een scherp mes om het kunstgras op maat te snijden, zodat het precies past in het gewenste gebied. Laat het kunstgras rusten, zodat het zich kan aanpassen aan de ondergrond en eventuele kreukels verdwijnen.

5. Naden verbinden: Als u meerdere stukken kunstgras moet verbinden, zorg er dan voor dat de naden nauwkeurig op elkaar aansluiten zonder zichtbare overlapping. Gebruik speciale lijmband of tape om de naden te verbinden.

6. Vezels opborstelen: Borstel de vezels van het kunstgras op met een harde bezem of een speciale borstelmachine om de vezels rechtop te laten staan.

7. Infill toevoegen (optioneel): Afhankelijk van het type kunstgras dat u heeft gekozen, kan het nodig zijn om infill (zoals zand of rubbergranulaat) toe te voegen om extra stabiliteit en veerkracht te bieden. Verspreid de infill gelijkmatig over het oppervlak en borstel het daarna in de vezels.

8. Onderhoud: Houd het kunstgras vrij van bladeren en ander vuil en borstel het regelmatig om de vezels rechtop te houden en het oppervlak er fris uit te laten zien.

9. Genieten van de nieuwe grasmat