Met de auto op wintersport? Regel deze zaken!

Met de auto op wintersport? Regel deze zaken!

december 24, 2021 0 Door Bart Jans

De winter klopt weer op de deur en dat betekent dat het wintersportseizoen ook weer van start gaat. Veel Nederlanders kiezen ervoor om naar hun wintersportbestemming te reizen met de eigen auto. Dat biedt natuurlijk veel vrijheid, maar het schept ook verantwoordelijkheden en brengt risico’s met zich mee waar je je goed op moet voorbereiden. We bespreken drie zaken die je moet regelen voordat je met je auto op wintersport gaat.

Pechhulp

Vanuit Nederland is het al snel vele uren rijden naar een wintersportbestemming in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië. Dit doe je onder winterse omstandigheden en over het algemeen tegelijkertijd met vele anderen die ook gaan wintersporten. Dat is een recept voor ongelukken, files en autopech. Je auto verzekeren met een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland is daarom zeker aan te raden. Het is immers al vervelend genoeg als je onderweg langs de weg komt te staan. Dan wil je graag zo snel mogelijk geholpen kunnen worden. Zorg daarom voor recht op pechhulp.

Voorzorgsmaatregelen voor pech en files

Aansluitend op bovenstaande is het verstandig om van tevoren rekening te houden met pech en files en daar nog enkele andere voorzorgsmaatregelen voor te nemen. Als je in de kou tot stilstand komt, is het prettig als er voor iedere passagier een dekentje is die men om zich heen kan slaan. Zorg ook dat er voldoende eten en drinken aanwezig is en dat mobiele telefoons opgeladen zijn. Sluit dus minimaal één smartphone in de auto aan op een oplader (via een USB-poort of de sigarettenaansteker). Ook is het verstandig om een jerrycan met reservebrandstof bij je te hebben voor het geval je in de vrieskou zonder benzine komt te staan.

Afbeelding met tekst, auto, sneeuw, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Winterbanden en sneeuwkettingen

In Nederland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden niet verplicht, maar in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk wel. Voorkom een boete én ongelukken door ervoor te zorgen dat er winterbanden onder je auto zitten wanneer je op wintersportvakantie gaat. In de eerdergenoemde wintersportlanden kunnen ook onder sommige omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn. Neem deze daarom ook mee en zorg dat je weet hoe je ze aan moet brengen op je wielen.

Veiligheid en gezondheid moeten ook onderweg naar je wintersportbestemming hoog in het vaandel staan. Ter plekke is dat natuurlijk ook zo, want terugkomen met een gebroken been of een coronabesmetting is ook geen prettig einde van wat een leuke wintersportvakantie had moeten zijn. Geniet, maar wees dus ook weloverwogen.