Nike Sportschoenen

Nike Sportschoenen

juni 30, 2020 0 Door Bart Jans

Het begin

Begin jaren 70 is Blue Ribbon begonnen met het produceren van sportschoenen. De welbekende swoosh werd ontworpen voor een kleine 35 dollar door de amerikaanse ontwerper Carolyn Davidson. De eerste schoen die ontworpen werd met dit logo besloten ze  om Nike te noemen. Vanaf daar ging het snel. De training achtige schoen werd razend populair onder de sporters waardoor nike besloot eind jaren 70 het hele merk en bedrijf nike te noemen.

In de periode tussen 72 en 78 werd de eerste officiële samenwerking een feit. De Roemeense tennisster Emma Ballard krijgt haar eigen tennisschoen bij nike. In deze periode speelde elke grote sporter op nike schoenen. 

Basketbal

Bij basketbalschoenen is deze evolutie pas later ontstaan. Grote basketballers zoals Larry Bird en Magic Johnson speelde graag op Converse basketbalschoenen. Dit type Basketbalschoen was een hoge schoen van leer in verschillende kleuren. In die tijd waren er al verschillende Nike Basketbalschoenen die toen minder populair waren als dat ze nu zijn. De Nike Blazer en Nike Air Force 1 werden toen alleen gebruikt voor het basketballen. Grappig om te zien dat basketbal tot op de dag van vandaag de casual sneaker scene bepaald.  

Michael Jordan

Pas toen Michael Jordan werd gedraft door de Chicago Bulls in 1984 ontstond de eerste Nike Jordan Basketbalschoenen. Jordan was een speciale verschijning omdat hij (voor die tijd) leek te vliegen. Als snel volgde een andere naam voor deze basketbalschoenen, de Nike Air Jordan 1. 

Designs

Deze Jordan 1 was de eerste in de reeks van +/- 20 schoenen. Elke nieuw seizoen werd de Nike Air Jordan ge-update. Bij de Nike Air jordan 3 werd de hulp ingeschakeld van ontwerper Thinker Hatfield. Deze ontwerper was bij Nike groots geworden met zijn Air Max 1. De Air units werden zichtbaar in de schoen geplaatst om te laten zien dat air de beste techniek was in onder andere basketbalschoenen. Elk model na de Nike Air Jordan 3 werd is samenwerking ontworpen met Thinker Hatfield. 

Heden

Nike Basketbalschoenen blijven tot op de dag van vandaag de meest gedragen schoenen in bijvoorbeeld de NBA. Veel grote spelers hebben ook hun eigen schoenenlijn bij het merk Nike. Zo is er ook voor elke (nog niet zo professionele) basketballer het beste paar Nike Basketbalschoenen.