Regels voor vrachtwagenchauffeurs: wat moet je weten?

Regels voor vrachtwagenchauffeurs: wat moet je weten?

juni 5, 2024 0 Door Bart Jans

Een vrachtwagen is een groot voertuig en voor andere weggebruikers – vooral in kleine auto’s – kan het een angstaanjagende ervaring zijn als jouw truck plotseling opduikt. Daarom heeft de overheid strenge regels opgesteld over je verlichting en rijgedrag. En hoewel je je truck echt wel mag personaliseren (denk aan een speciale luchthoorn op je vrachtwagen) zijn er naast zichtbaarheid en voorspelbaarheid nog een aantal dingen waar je op moet letten.

In dit artikel ontdek je wat de belangrijkste regels voor je vrachtwagen zijn.

Verlichting op je vrachtwagen

De verlichtingseisen voor vrachtwagens zijn vergelijkbaar met die voor personenauto’s. Je vrachtwagen moet uitgerust zijn met:

  • 2 grote lichten;
  • 2 dimlichten;
  • 2 stadslichten;
  • 2 richtingaanwijzers aan de voor- en achterkant;
  • Waarschuwingsknipperlichten;
  • 1 zij-richtingaanwijzer aan elke zijkant.

Regels omtrent spiegels

Sinds 2007 moeten vrachtwagens een vooruitkijkspiegel of -camera hebben om het gebied direct voor de vrachtwagen te kunnen zien. Voor vrachtwagens gebouwd vóór deze datum is dit niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Wat wel verplicht is, is dat je de dode hoek kunt zien. Vrachtwagens met grote hoofd- en breedtespiegels hoeven hiervoor geen aparte dodehoekspiegel te hebben, maar als deze spiegels ontbreken, is een aparte dodehoekspiegel wel verplicht.

Er zijn nog een aantal andere regels over het gebruik van spiegels. Het is raadzaam om de website van de Rijksoverheid te raadplegen voor specifieke vereisten. 

Maximale rij-uren

Er zijn wettelijke bepalingen voor hoeveel uur je achter het stuur mag zitten. Je mag maximaal twee dagen per week tien uur rijden en op andere werkdagen negen uur. Het maximale aantal rij-uren per week is 56 uur. Als je in een week dit maximum bereikt, mag je de volgende week niet meer dan 34 uur rijden, aangezien het maximum voor twee opeenvolgende weken 90 uur is. Er is geen scheidingslijn; als je in de ene week veertig en in de volgende week vijftig uur rijdt, mag je in de week daarna niet weer vijftig uur rijden, omdat de vorige week nog steeds meetelt.

Afmetingen en gewicht van je vrachtwagen

Een beladen vrachtwagen mag maximaal 18,75 meter lang zijn en 50 ton wegen (in sommige Europese landen is de maximumlimiet 40 ton). Als jouw vrachtwagen dit gewicht overschrijdt, ben je strafbaar. Dit betekent dat je geen lading van 50 ton mag meenemen, omdat de vrachtwagen zelf al ongeveer 7000 kilogram weegt. Accessoires die je bij een truckshop koopt – denk aan verstralers voor je vrachtwagen – kunnen het gewicht verhogen, maar over het algemeen is het gewicht van deze accessoires verwaarloosbaar in vergelijking met het totale gewicht van je voertuig. Je kunt je vrachtwagen dus zorgeloos personaliseren, zolang je maar aan de veiligheidseisen voldoet.

Meer informatie

Dit artikel behandelt niet alle regels en richtlijnen voor vrachtwagenchauffeurs. Raadpleeg voor meer gedetailleerde informatie de website van de Rijksoverheid.