Starten met beleggen? Deze strategie helpt je

Starten met beleggen? Deze strategie helpt je

juni 8, 2020 0 Door Bart Jans

Ook in deze tijd van corona is beleggen voor veel mensen nog een bezigheid waar ze graag mee bezig zijn. De rentes op de spaarrekeningen in Nederland zijn ontzettend gedaald, waardoor beleggen voor velen een serieus alternatief is om iets goeds te doen met hun spaargeld. Ben je beginnend belegger en weet je niet precies hoe je het moet aanpakken? Wij helpen je graag bij een instap strategie die je houvast geeft en de kans geeft om een mooi rendement op jouw investering te behalen. De beste strategie is uiteraard voor iedereen anders omdat iedereen een ander bedrag te besteden heeft, maar de pijlers zijn vaak hetzelfde. WIj nemen ze met je door.

Bestaand vermogen inleggen

Het bepalen van het bedrag dat je gaat gebruiken voor het beleggen is de eerste keuze die je moet maken. Let er daarbij op dat je niet met je totale spaargeld aan de slag gaat, want dat zou onnodig risico met zich meebrengen en bovendien komt een positief rendement pas na een aantal jaren beschikbaar.

Zorg voor spreiding

Er zijn enorm veel aandelen die je kunt kiezen om in te beleggen. Als beginnend belegger is het verstandig om je inleg te spreiden over meerdere aandelen. Je kunt dan kiezen voor een ETF, een groep relatief goedkope aandelen die een bepaalde index volgen. Voor een optimale spreiding kies je voor ETF’s die een wereldwijde aandelenindex volgen. Dan ga je beleggen in aandelen in verschillende regio’s en in verschillende sectoren.

Inleg strategie

In dit voorbeeld kiezen we een totaal beleggingsbudget van € 10.000. Bij het instappen in de beleggingsmarkt is het verstandig om dit budget te verdelen in een aantal gelijke groepen, bijvoorbeeld vijf groepen van € 2.000. Je begint met het inleggen van de eerste groep. Je stelt voor jezelf twee verschillende triggers op die ervoor kunnen zorgen dat de volgende € 2.000 worden ingezet. Dit kan bijvoorbeeld een tijdsperiode zijn of een koersdaling

Tijd

Voordat je begint met de eerste inleg, bepaal je een tijdsperiode die bepaald wanneer je de volgende € 2.000 in gaat leggen. Dit kan een maand zijn, maar ook een kwartaal of zelfs langer. Je bent hiermee bijna niet afhankelijk van de timing in de markt. Bovendien bescherm je jezelf hiermee tegen het maken van beslissingen onder tijdsdruk. Het kan echter wel zijn dat je de volgende investering doet voordat de tijdsperiode voorbij is, omdat er een koersdaling plaatsvindt.

Koersdaling

Het kan zijn dat er, voordat de vooraf vastgestelde tijdsperiode voorbij is, een flinke koersdaling plaatsvindt. Dat kan betekenen dat je toch al naar de volgende inleg gaat. Wanneer er een plotselinge koersdaling van 10% te zien is, betekent dat dat je voor dezelfde investering ineens 10% meer aandelen kunt kopen.

Veilig beleggen

BIj het gebruiken van deze strategie zorg je ervoor dat je niet onder tijdsdruk hoeft te werken en dat je geen emotionele beslissingen gaat nemen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te houden aan de afspraken die van te voren met jezelf gemaakt hebt. Realiseer je wel dat een investering vaak pas op langere termijn een mooi rendement oplevert. Een mooi rendement na een aantal jaar is dan ook geen uitzondering. Echter, met deze strategie zou je een hele mooie start kunnen maken.

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.