Tips bij het ontwerpen van bieretiketten

Tips bij het ontwerpen van bieretiketten

januari 12, 2023 0 Door Bart Jans

Ben je je eigen bier aan het brouwen en wordt het tijd om een etiket te ontwerpen voor je zelf gebrouwen bier? Weet je niet wat je precies moet plaatsen op zo een etiket naast een naam en logo? Geen probleem, in dit artikel kom je te weten waaraan je aandacht moet schenken, ongeacht of je kiest voor etiketten stickers of zelf geprinte labels.

Waaraan moeten etiketten voldoen?

Bij het ontwerpen van je bier etiketten zul je rekening moeten houden met bepaalde detailzaken. Je etiketten zullen bijvoorbeeld de naam van het bier moeten bevatten, soort bier en naam van de brouwerij. Wat zeker niet mag ontbreken is het lijstje met ingrediƫnten, de inhoud van het flesje bier en uit hoeveel procent alcohol je bier bestaat. Op de etiketten die je ook te vermelden op welke dag het bier is gebrouwen en wat de ideale drinktemperatuur is.

Een afbeelding plaatsen

Nu je weet welke uit welke detailzaken je etiketten moeten bestaan, kun je aandacht schenken aan de afbeelding die geplaatst moet worden. Het is raadzaam om een afbeelding zelf te ontwerpen of te zoeken die het beste past bij de naam van je bier of de brouwerij of het soort bier dat je brouwt.  Je dient daarbij rekening te houden dat je afbeelding niet te klein is waardoor detail zaken misschien komen weg te vallen bij het printen of niet te zien zullen zijn. Als je te veel kleine details hebt, dan kan het dat je printer die niet zal lezen of dat je plaatje bij het printen er minder aantrekkelijk uit zal zien.  Bij het aanpassen van het formaat van je afbeelding zul je de hoogte en breedte tegelijk moeten aanpassen. Anders krijg je plots een platgedrukte of opgerekte afbeelding te zien. Op het internet zijn er ook een aantal templates beschikbaar die je kunt gebruiken. Let er wel op dat de afbeelding groot genoeg is en daarmede bruikbaar voor je etiketten.

Basisontwerp

Als je weet wat er op je etiket voor bier moet komen en welke afbeelding je zult gebruiken, is het verstandig om een basisontwerp te maken. Probeer dit ontwerp aan te houden zodat je bier uiteindelijk bekendheid krijgt.