Tips bij het vinden van een goed incassobureau

Tips bij het vinden van een goed incassobureau

maart 25, 2021 0 Door Bart Jans

Een veel voorkomend probleem waar een bedrijf tegenaan kan lopen, zijn niet betaalde rekeningen. Meer dan 85 procent van de kleine bedrijven kampt wel eens met te laat betaalde rekeningen. Als de incasso mislukt, kan een incassobureau uitkomst bieden. Hoe onderscheid je een betrouwbaar bureau van een cowboy?

Zoek een goed incassobureau in je buurt. Om te checken of je het bureau kunt vertrouwen, kun je altijd langsgaan voor een vrijblijvend gesprek. Zoek je bijv. een incassobureau limburg? Bekijk dan online eerst wat je mogelijkheden zijn. Ziet de website en goed en betrouwbaar uit, is het incassobureau telefonisch goed te bereiken? Wij geven je in dit artikel nog meer handige tips om de goede keuze hierin te maken.

Onbeschermde markt

De incassomarkt is echter niet beschermd. Iedereen kan een incassobureau opzetten; ook als de nodige kennis en ervaring ontbreekt. Hierdoor zijn er goede en slechte bedrijven actief op de markt: bedrijven die de regels niet goed volgen, of die debiteuren agressief en intimiderend behandelen.

Om hier een einde aan te maken is er een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de incassobranche te reguleren. Dit voorstel omvat kwaliteits- en opleidingseisen en een verplichte procedure voor klachtenbehandeling. Ook voor incassobureaus die zich niet aan de wet houden, wordt een gesanctioneerd hoofd aangesteld.

Tot die tijd is het echter belangrijk om zelf goed uit te zoeken of een incassobureau betrouwbaar is.

Account van derden en overige belangrijke punten om op te letten

Ook is het van groot belang dat alle aangesloten incassobureaus een derdenrekening hebben waarop betalingen van debiteuren terecht komen. De bedragen op deze rekening zijn beschermd tegen faillissement.

Daarnaast zijn er duidelijke regels voor een goede communicatie met de klant, zoals duidelijke contracten, voortgangsmelding en betalingstermijn van geïnde vorderingen.

Aangesloten bedrijven worden tweejaarlijks geauditeerd: een onafhankelijk Keurmerkinstituut controleert of de leden voldoen aan alle keurmerkvereisten.

Veel incassobureaus vermelden de namen van klanten op hun website. Hieruit kun je echter niet begrijpen hoe het incassobureau de bedragen int en of de debiteuren goed aangesproken worden.

Een goede behandeling is belangrijk omdat de reputatie van je bedrijf en de klantrelatie op het spel staan ​​wanneer je samenwerkt met een bureau dat een agressieve houding aanneemt en woekerprijzen in rekening brengt. Debiteuren maken meestal geen reclame voor hun ervaring bij een incassobureau. Je moet dus sterk leunen op je gevoel op dit gebied.

Veel incassobureaus werken volgens de principes van onbetaalde behandeling. Als zo’n bureau de claim niet kan innen, hoef je niets te betalen. Dat betekent echter niet automatisch dat je nooit naar je portemonnee hoeft te trekken. Er zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. Reken zeker op griffiekosten en de kosten voor het berekenen van de dagvaarding. Informeer dus goed wat er onder no cure no pay valt.