Tips voor het maken van een eigen werkbank

Tips voor het maken van een eigen werkbank

februari 12, 2021 0 Door Bart Jans

Echte mannen hebben natuurlijk een eigen werkbank waar ze alle klussen uitvoeren. Of het nu gaat om wat gaatjes boren of om te zagen: op de werkbank gebeurt het allemaal. Nu kun je een werkbank als kant en klaar pakket kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf een te bouwen. Wij vertellen je waar je op moet letten.

1. Maak een bouwtekening

Net zoals dat voor ieder bouwproject geldt, is dat voor het maken van een eigen werkbank niet anders. Het is verstandig om altijd eerst een bouwtekening te maken voordat je aan de slag gaat. Zo voorkom je dat je achteraf allerlei fouten ontdekt, die je met het maken van een simpele bouwtekening eenvoudig kon voorkomen. Houd bij de tekening bijvoorbeeld al rekening met de muur voor het gereedschap, maar ook met de lades en planken. Misschien weet jij al precies waar jij jouw DAB+ radio wilt neerzetten. Dan wil je niet dat deze in de weg staat bij de bankschroef. Door alles van tevoren tot in de puntjes uit te tekenen voorkom je dit soort problemen eenvoudig.

2. Kies het juiste materiaal

Zodra jij de tekening klaar hebt, is het tijd om het juiste materiaal te kiezen. De kans is groot dat de bank behoorlijk belast wordt, dus houd hier rekening mee als je materiaal uitkiest. Als onderstel kun je het beste gaan voor metalen poten. Deze zijn erg sterk en kunnen een hoop gewicht dragen. Qua werkblad zit je met multiplex ook goed. Dit type hout is erg sterke en bovendien ook bestand tegen vocht. Niet onbelangrijk, gezien jouw werkbank waarschijnlijk in een schuur komt te staan. 

3. Tijd om te bouwen

Zodra jij alle materialen in kaart hebt is het tijd om te gaan bouwen. Het is belangrijk dat je bij het onderstel begint. Bij het bouwen van een huis begin je immers ook met de fundering. Zodra dit allemaal staat kun je langzaam maar zeker naar boven gaan werken. Wacht echter wel met het bevestigen van de accessoires zoals de bankschroef. Dit kun je het beste pas doen op het moment dat de werkbank helemaal klaar is. 

Hopelijk weet jij met deze tips een beetje waar je moet beginnen met het maken van een eigen werkbank. Weet jij van jezelf dat je niet handig bent? Dan is het misschien toch slimmer om hulp in te schakelen.