Tips voor het onderhouden van jouw aanhangwagen!

Tips voor het onderhouden van jouw aanhangwagen!

januari 8, 2024 0 Door Bart Jans

Een aanhanger hebben is natuurlijk geweldig en ook erg handig als je vaak bezig bent en deze vaak nodig hebt. Helaas blijft een aanhanger niet altijd goed en zal je na verloop van tijd onderdelen moeten vervangen. Daarom moet je jouw aanhanger goed onderhouden. Maar hoe doe je dat nou? In deze blog gaan wij jou een aantal tips geven om jouw aanhanger zo goed mogelijk te onderhouden. Ook gaan wij wat dieper in op een van de onderdelen, namelijk de Alko koppeling. 

Aanhanger goed onderhouden

Voor het onderhouden van jouw aanhanger zijn er van tevoren een aantal dingen die gecheckt moeten worden. Is jouw aanhanger geremd of ongeremd? Bij een ongeremde aanhanger moet je de volgende dingen periodiek controleren: 

  • Banden: Check bij je banden of de bandenspanning goed is en of de profieldiepte minimaal 1,6 mm is. Ook moet je goed letten op droogtescheuren of slijtageplekken. 
  • Verlichting: Om goed zichtbaar te zijn op de weg, moet de verlichting werken. Controleer daarom altijd de verlichting, of de aansluitingen en alle functies goed werken. Ga niet zonder verlichting de weg op!

Bij een geremde aanhanger neem je de info van de ongeremde aanhanger mee. Aangezien er meer gecontroleerd moet worden bij de geremde aanhanger:

  • Remmen: De naam van de aanhanger zegt het al, de remmen moeten ook goed onderhouden worden. Dit wordt weer onderverdeeld in meerdere remonderdelen. Allereerst de handrem, deze moet goed werken mocht er een noodstop nodig zijn. De breekkabel moet daarom ook niet beschadigd zijn. 
  • Remschoenen en remtrommels: Op een geremde as zitten remschoenen en remtrommels. De remschoenen zal je misschien na verloop van tijd opnieuw moeten afstellen en de remtrommel moet gecontroleerd worden op schade en of de lager nog goed is.
  • Oplooprem: De oplooprem is ook een belangrijk onderdeel van de aanhanger. Hier zit namelijk de handrem, breekkabel en de koppeling aan vast. Deze moet je soepel laten werken door deze eens in de zoveel tijd in te laten vetten via de vetnippels.

Alko koppeling

Natuurlijk hebben wij één onderdeel niet gehad, de Alko koppeling. Het kan zijn dat jouw koppeling van een ander merk is, zoals Knott, Albe of Winterhoff. Deze keer lichten wij de Alko koppeling uit. Als je een Alko koppeling hebt, is waarschijnlijk het hele remsysteem van het merk Alko. Een Alko koppeling zit bij ongeremde aanhangers aan de dissel gemonteerd. Als je een geremde aanhanger hebt, heb je de Alko koppeling op de oplooprem zitten. Een Alko koppeling kan geremd of ongeremd zijn, dat betekend dat jouw Alko koppeling ook vervangen moet worden met een geremde of ongeremde Alko koppeling. 

Alko koppeling onderhoud

Voor het goed onderhouden van jouw Alko koppeling zijn er ook een paar dingen waar je op moet letten. Als het goed is heeft bijna elke Alko koppeling een indicator, hiermee kan je zien of de koppeling aan vervanging toe is. Bij een stabilisator koppeling van Alko moet je ook letten op de frictiecups. Wil je meer informatie over Alko koppelingen, kijk dan bij Aanhangwagendirect.n