Veilig DIY verf project

Veilig DIY verf project

december 23, 2021 0 Door Bart Jans

Een frisse verflaag is een gemakkelijke manier om je woning, interieur of kantoorruimte op te fleuren. Vooral wanneer je binnenshuis schildert, is het belangrijk verschillende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen om jezelf, je gezin en je huisdieren te beschermen. Met de toenemende doe-het-zelf (DIY) cultuur is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de maatregelen die er voor zorgen dat jouw schilderklus niet alleen mooi wordt, maar ook veilig is. 

Kies verf op waterbasis

Gebruik zo veel mogelijk primers en verf op waterbasis die geen of weinig vluchtige organische stoffen (V.O.S.) bevatten om je huis of kantoorruimte veilig te schilderen. Hoogwaardige muurverf, zoals Wijzonol muurverf mat, is op waterbasis en heeft de hoeveelheid V.O.S. die wordt gebruikt zo laag mogelijk gehouden. Voor details van metaal, hout of kunststof is Wijzonol Aqua Zijdeglans een uitstekende lak op waterbasis. Een ander voordeel van het gebruik van producten op waterbasis is dat ze gemakkelijk kunnen worden gereinigd zonder het gebruik van sterke oplosmiddelen.

Ventileer tijdens het verven

Veel soorten binnenshuis verf, lak en vernis geven verfdampen af die schadelijk zijn om in te ademen en die soms ontvlambaar zijn. Zorg er daarom altijd voor dat de ruimte goed geventileerd is tijdens het gebruik, door ramen en deuren te openen. Een afzuigventilator is ook een goede optie om dampen direct uit de werkruimte te onttrekken. Gebruik geen oplosmiddelen en verfproducten in de buurt van open vuur, ovens of verwarming. En houd er rekening mee dat je nooit rookt tijdens het schilderen. 

Verfresten veilig weggooien

Veel mensen weten niet dat overgebleven latex en andere emulsies op waterbasis volledig moeten drogen voordat je de restjes kunt weggooien. Onjuiste verwijdering kan leiden tot vervuiling van land en water. Lege verf containers moeten ook worden gedroogd voordat ze worden weggegooid, dus houd de containers open in een goed geventileerde ruimte totdat de container volledig droog is.