Veiligheidstips voor mannen met een carrière in de bouwsector

Veiligheidstips voor mannen met een carrière in de bouwsector

augustus 9, 2022 0 Door Bart Jans

Bouwvakkers worden geconfronteerd met unieke veiligheidsuitdagingen. Ze werken in luidruchtige omgevingen, vaak in extreme weersomstandigheden en met zware machines. Ze hebben ook te maken met een verscheidenheid aan gereedschappen en materialen, variërend van bakstenen tot stalen balken. Bouwplaatsen zijn al gevaarlijk genoeg zonder persoonlijke veiligheidsproblemen. Ze kunnen echter worden voorkomen door enkele eenvoudige stappen te volgen. Een daarvan is het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een werkbroek heren.

Draag altijd geschikte PBM

Het dragen van geschikte PBM is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om veilig op het werk te blijven. PBM, ook wel persoonlijke beschermingsmiddelen, omvat alle beschermende kleding en uitrusting die je op een werkterrein gebruikt. Enkele voorbeelden zijn handschoenen, veiligheidsbrillen, veiligheidshelmen, gehoorbescherming en een Dassy werkbroek. Het is belangrijk om ze te allen tijde te dragen bij het werken in potentieel gevaarlijke omgevingen. Dit voorkomt niet alleen dat je gewond raakt door scherpe voorwerpen of vallend puin. Het helpt echter ook om ziekten zoals tetanus te voorkomen als je huid in contact komt met besmette materialen. Zorg er ook altijd voor dat je PBM correct worden gedragen. Zorg ervoor dat er geen losse banden of gerafelde randen zijn, wat een betere bescherming tegen eventuele gevaren op de werf betekent.

Gebruik ladders veilig

Als je een ladder beklimt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze de juiste lengte heeft voor de klus. Als je aan iets hoog werkt, is het hebben van een lange ladder niet veilig en kan dit leiden tot letsel als een andere persoon ernaartoe komt of als er puin valt. In plaats van een lange ladder te gebruiken, moet je twee kortere ladders samen gebruiken. Hiermee kan je ze als één geheel gebruiken en kan het gemakkelijker te hanteren zijn.

Vergroot het risico niet

Het is gemakkelijk om snellere manieren te overwegen als het om veiligheid gaat. Als je achterloopt op een project, of als je denkt dat de baas het op prijs zal stellen als je een installatie sneller voltooit dan verwacht, dan kom je misschien in de verleiding om dat te doen. Dit is echter helemaal geen goed idee. Het kan zelfs ernstige schade aanrichten en zelfs je leven in gevaar brengen. Neem daarom nooit snellere manieren omdat dit heel gevaarlijk kan zijn.