Vervangen van de impeller van je boot

Vervangen van de impeller van je boot

april 24, 2020 0 Door Bart Jans

Binnenboord en buitenboord motoren zijn meestal voorzien van een koelwaterpomp met een impeller. Dit is een schoepenwieltje dat ervoor zorgt dat het koelwater in de motor wordt rondgepompt. Een impeller kan meerdere jaren meegaan, maar het komt voor dat hij door slijtage vervangen moet worden. Als de impeller versleten is, zal de motor het niet meer optimaal doen.  Indien dit het geval is, is het verstandig om de impeller te vervangen. Het vervangen is niet moeilijk, maar je moet wel weten waarop je moet letten. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces. 

Kies de juiste impeller

Voordat je de impeller gaat vervangen willen we benadrukken dat het belangrijk is om de juiste te kiezen. Impeller komen namelijk in vele soorten en maten, maar deze lijken allemaal op elkaar. Om erachter te komen welke je nodig hebt moet je naar twee dingen kijken: het merk van de pomp en het modelnummer. Indien je het modelnummer niet weet kan je deze altijd vinden op de site van de fabrikant. 

Ook is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Je hebt hierbij 3 keuzes: neopreen, nitril of polyurethaan. Neopreen is geschikt voor motorkoeling met zout of zoet water. Nitril is geschikt voor vervuild water en Polyurethaan is geschikt voor ballast pompen.

Vervangen

Zoals eerder gezegd is het vervangen niet moeilijk, maar je moet wel weten waarop je moet letten. In dit stappenplan word je meegenomen in het proces. Het proces is hetzelfde voor een buitenboord en binnenboord motor.

  1. Draai de buitenboordkraan dicht of verwijder het staartstuk.
  2. Schroef het pomphuisdeksel (het ronde afsluitplaatje) los en verwijder deze. 
  3. Tussen de deksel en het pomphuis zit een pakking. Maak de pakking een beetje nat als deze droog is en verwijder deze voorzichtig zonder te scheuren.
  4. Verwijder de impeller met een impeller trekker (onthoud de draairichting).
  5. Kijk goed of er geen stukjes rubber in het pomphuis aanwezig zijn.
  6. spuit de nieuwe impeller en de pakking in met zuurvrije vaseline.
  7. Plaats de nieuwe impeller. Let op de juiste draairichting en zorg dat de schoepen goed langs de wanden slepen.
  8. Plaats de pakking voorzichtig terug.
  9. Plaats voorzichtig de afsluitplaat terug. Let bij het schroeven op dat je de pakking niet beschadigd.
  10. Open de buitenboordkraan weer (of plaats het staartstuk weer terug) en start de motor. Controleer of er koelwater uit komt om zeker te weten dat de impeller goed zit.