Waar moet je op letten bij private lease?

Waar moet je op letten bij private lease?

juni 24, 2022 0 Door Bart Jans

De laatste jaren zijn er meer en meer mensen die voor private lease kiezen. Dit komt vooral doordat je hierdoor in een nieuwe auto kunt rijden zonder dat je direct een groot bedrag betaalt. Je betaalt bij private lease namelijk een maandelijks bedrag om in een auto te mogen rijden. Klinkt dit je als muziek in de oren? Sluit dan niet direct een contract af. Je moet namelijk op een aantal zaken letten. Hieronder zetten wij de belangrijkste voor je op een rijtje.


Kilometerbundel

Als je nog niet eerder een auto geleased hebt, denk je mogelijk dat je er onbeperkt in mag rijden zonder dat je te maken krijgt met extra kosten. Helaas is dit niet het geval. Bij het afsluiten van een leasecontract kies je namelijk een kilometerbundel. Daarom is het belangrijk om van jezelf te weten hoeveel je per jaar ongeveer rijdt. Wanneer je meer rijdt dan het afgesproken aantal kilometers, brengt een leasemaatschappij extra kosten in rekening. Deze kosten zijn vaak niet mals, waardoor private lease ineens een stuk minder interessant is dan je op voorhand dacht.

Om ervoor te zorgen dat je niet ieder jaar een x-bedrag bij moet betalen als je over het aantal kilometers heen gaat, kun je voor een grotere kilometerbundel kiezen. Ook hier zitten nadelen aan, want je betaalt meer voor een auto leasen prive als je voor een grotere bundel kiest. Gelukkig kun je bij veel leasemaatschappijen de kilometerbundel aanpassen als blijkt dat je meer rijdt dan gedacht. Hierdoor voorkom je dat je te maken krijgt met hogere kosten dan verwacht.


Tussentijds beëindigen van het contract

Bij het afsluiten van een private lease contract kies je niet alleen een kilometerbundel, maar ook een looptijd. Veel leasemaatschappijen bieden je de mogelijkheid om een contract voor 12, 24, 36, 48 of 60 maanden af te sluiten. Voordat je een looptijd kiest, is het verstandig om na te gaan welke voorwaarden er gelden voor het tussentijds beëindigen van het contract. Meestal kun je een contract tussentijds beëindigen, maar zijn hier wel kosten aan verbonden. Als je niet weet waar je over een paar jaar staat, kun je misschien beter voor een kortere looptijd kiezen. De kans dat je het contract tussentijds moet beëindigen is dan namelijk een stuk kleiner. Nadeel van een kortere looptijd is dat private lease je vaak meer kost.


BKR-registratie

Een derde en laatste aandachtspunt bij private lease is de BKR-registratie. Omdat private lease een financiering is, kom je in het register van het Bureau Krediet Registratie te staan. Wil je binnenkort een huis kopen en heb je hier een hypotheek voor nodig? Dan kan deze registratie ervoor zorgen dat je minder geld kunt lenen. Hierdoor kan het zijn dat je het huis dat je op het oog hebt toch niet kunt financieren.