Wat is een versterker en welke heb ik nodig

Wat is een versterker en welke heb ik nodig

december 23, 2021 0 Door Bart Jans

Waar vrouwen zich graag bezig houden met het interieur, houden wij als mannen ons liever bezig met de technische snufjes. We willen de lampen kunnen besturen met onze telefoon, het internet moet lopen en het liefst willen we ook nog de grootste inch tv die er is. Niet alleen voor onszelf, maar ook zodat we ermee kunnen pronken bij onze vrienden en familie. Niet alleen de tv, maar ook het geluid wat hier vanaf komt moet kloppen. Wellicht ben je door andere ingelicht of ben je zelf op het idee gekomen, namelijk een versterker. Maar wat is dit nu eigenlijk en welke heb je nodig. Wij leggen je het graag kort en in simpele termen uit.

Wat is een versterker

Voordat we al dieper ingaan op de verschillende versterkers, eerst kort over een versterker. Heel simpel gezegd, is een versterker een apparaat dat elektronische signalen versterkt. Wil je muziek afspelen, dan moet je de muziek wel kunnen horen, op dat moment komt de versterker kijken.

In sommige speakers, zoals eentje die je aansluit op de computer, zit al een versterker ingebouwd. Heb je een losse speakers van hoge kwaliteit en wil je daar verschillende apparaten op aansluiten, denk aan de tv, de radio of een platenspeler. Dan kun je hier één simpele versterker tegelijk op aansluiten en hoef je niet een apparaat los te koppen om het andere apparaat aan te sluiten. Wel zo gemakkelijk.

Geïntegreerde, voor- en eindversterker

Als het gaat om een versterker kunnen we onderscheidt maken in een voorversterker, eindversterker of een geïntegreerde versterker.

Een voorversterker is het deel van de versterker dat het volume regelt en is aan te sluiten aan een CD- of platenspeler. Het zorgt echter nog niet direct voor dat harde geluid vanuit een speaker, daar kom de eindversterker bij kijken. De eindversterker sluit je aan tussen de voorversterker en de speaker en zorgt dat het geluid wordt versterkt. Heb je liever één elektronisch apparaat, dan zijn er ook geïntegreerde versterkers, dit is een voor- en eindversterker in één!

Vind je het nog lastig om een keuze te maken uit dit audio apparaat, laat je dan zeker goed informeren!