Wat te doen in een tussenjaar?

Wat te doen in een tussenjaar?

juni 7, 2022 0 Door Bart Jans

De schoolexamens zijn eindelijk voorbij en nu is het afwachten op dat verlossende telefoontje; ben je geslaagd of ben je dat toch niet? Natuurlijk heb je alles op alles gezet om het jaar daarna niet nogmaals de schoolbanken in te hoeven van het gebouw waar je al 4/5/6 jaar elke dag over de drempel bent gelopen… En sterker nog, je hebt alles op alles gezet om door te kunnen! Toe aan een nieuwe start; studeren in een andere stad, of misschien heb je eerst wel een tussenjaar gepland? Is dit laatste het geval, maar weet je nog niet zeker hoe je je vrije tijd gaat benutten? Lees snel met ons mee, we hebben een aantal goede tips voor je! 

Tussenjaar in het buitenland

Een nieuwe taal leren, verschillende culturen opsnuiven en jezelf ontdekken in een ander land… klinkt natuurlijk als een ultieme droom! Maar het is goed voor te stellen dat je de stap niet met volle honderd procent durft te zetten; het is natuurlijk best wel eng om in je eentje op stap te gaan in een vreemd land. Gelukkig zijn er een aantal manieren om jouw tussenjaar toch in het buitenland te spenderen maar niet volledig op jezelf aangewezen te hoeven zijn; zo kan je bijvoorbeeld gaan werken achter een bar waar andere jongeren werken; een talencursus met andere studenten volgen of backpacken en volledig gebruik maken van hostels als accommodaties; in hostels zitten vaak ook andere reizigers die alleen op pad zijn: nieuwe vrienden zijn zo snel gemaakt! 

Aantal maanden werkervaring opdoen 

Misschien trekt het buitenland iets minder en wil je het dichter bij huis zoeken. Om je klaar te stomen voor een nieuw studie avontuur, zou het zo gek nog niet zijn om eerst ervaring op te doen binnen een werkveld die jouw aanspreekt. Er zijn ontzettend veel websites die je kan gebruiken om een leuke baan te vinden, zowel parttime als fulltime. Zo kan je bijvoorbeeld kijken op Easyjobs! Het werken in een nieuwe tak is ontzettend leerzaam en heel leuk. Kies je bijvoorbeeld voor de horeca, dan heb je er binnen een mum van tijd een nieuwe groep vrienden bij! Wat wil je nog meer in jouw year of freedom?  

Als vrijwilliger aan de slag

Misschien heb je tijdens jouw middelbare schooltijd ondervonden dat je graag milieu bewuster wilt leven en op die manier jouw steentje wil bijdragen als vrijwilliger, of zie je nu juist in dat oudere mensen soms wel een maatje kunnen gebruiken. Jouw tijd na de middelbare school is de tijd om te stralen; het perfecte manier om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Je zult al snel merken dat werken als vrijwilliger een ontzettend dankbare manier is van het opvullen van je dagen! Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een aantal dagen te werken als vrijwilliger en de rest van de week wel een betaalde baan te nemen; kan je tenminste wel sparen voor je kamer volgend jaar!