Wat zijn de verschillen in verslavingen tussen mannen en vrouwen?

Wat zijn de verschillen in verslavingen tussen mannen en vrouwen?

september 22, 2020 0 Door Bart Jans

Er zijn veel verschillen in verslaving tussen mannen en vrouwen. Een lange tijd lag de focus van verslavingsonderzoek alleen op het effect van drugs en alcohol op mannen. Sinds de jaren 90 is er ook steeds meer onderzoek naar verslavingen onder vrouwen. Mannen misbruiken doorgaans vaker illegale drugs en alcohol. Maar vrouwen gaan echter eerder naar de eerste hulp of hebben een dodelijke overdosis als gevolg van middelenmisbruik.

Het onderscheid tussen een verslavingen vloeit voort uit biologische en sociologische verschillen. Onderzoekers denken dat de verschillen te verklaren zijn als gevolg van de impact van de samenleving. Zoals verantwoordelijkheden voor de kinderopvang, verslaving stigma, relatiedynamiek, enzovoort. Er zijn ook biologische verschillen tussen mannen en vrouwen, die voornamelijk te maken hebben met de productie van testosteron en oestrogeen en de gemiddelde lichaamsgrootte en -samenstelling, waardoor stoffen op verschillende manieren het lichaam beïnvloeden.

Alcohol verslaving

Alcohol is verreweg de meest voorkomende vorm van misbruik. Mannen hebben vaker een alcoholverslaving in vergelijking tot vrouwen. Toch tonen recente studies aan dat de drinkgewoonten van vrouwen meer in overeenstemming zijn met die van hun mannelijke tegenhangers. Aan de andere kant hebben adolescente vrouwen tussen de 12 en 20 jaar een hoger percentage alcohol en drankmisbruik dan mannen van dezelfde leeftijd.

Wiet verslaving

Net als alcohol en andere illegale middelen, misbruiken meer mannen dan vrouwen wiet. Volgens zelfgerapporteerde gegevens hebben mannen bijna drie keer zoveel kans als vrouwen om dagelijks te blowen. De effecten van cannabis op beide geslachten zijn ook interessant verschillend. De verslechtering van het ruimtelijk geheugen kan bij de meeste vrouwen groter zijn, terwijl mannen grotere door marihuana veroorzaakte high lijken te vertonen.

Mannen en vrouwen laten gelijke percentages marihuana verslaving opnames zien. Mannen en vrouwen die een wiet verslaving hebben lijden vaak ook aan minstens één ander psychisch probleem, zoals depressie en angst. Mannen hebben echter meer kans op andere gelijktijdige stoornissen en een grotere kans op een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Vrouwen die marihuana misbruiken, hebben daarentegen meer kans op paniekaanvallen en angststoornissen.

Herstellen van verslaving

Ondanks de verschillen in verslaving tussen mannen en vrouwen, kan het zoeken naar herstel iemands leven redden. Als de lasten van verslaving ondraaglijk zijn geworden, neem dan zo snel mogelijk contact op met een afkickkliniek zoals https://www.connection-sggz.nl/. Detox en revalidatie zijn slechts de eerste stappen naar een gezonder leven.